Cinci persoane, trimise în judecată în stare de libertate, pentru furt calificat în formă continuată

Cinci persoane, trimise în judecată în stare de libertate, pentru furt calificat în formă continuată
Foto: Pixabay

Cinci persoane au fost trimise în judecată în stare de libertate de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru furt calificat în formă continuată.

Cinci persoane, trimise în judecată în stare de libertate

Mai exact, cele cinci persoane sunt judecate pentru furt calificat în formă continuată, faptă reținută în sarcina tuturor inculpaților; furt calificat, faptă reținută în sarcina a patru dintre inculpați, și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă reținută în sarcina unui inculpat.

”În perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, în continuarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpații, având fețele acoperite și purtând pe mâini mănuși, prin forțarea cu leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces din magazine cu profil de comerț cu produse electronice și electrocasnice, situate pe raza județelor Brașov, Galați, București, Iași, Vrancea, Satu-Mare, Suceava și Dolj, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile și alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau și cărau în niște genți tip sport și sacoșe de rafie, prejudiciul total fiind de 1.148.341,31 lei”, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cum operau vinovații

Conform instituției, de fiecare dată, după ce inculpații își alegeau după criteriile cunoscute, respectiv poziționarea magazinului, volumul și valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere ușilor de acces în magazine etc., magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție, cel puțin unul dintre aceștia se deplasa cu 1-2 zile înainte la adresa unde se afla acest magazin.

Acolo verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziționarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât și în interior, pentru a observa unde se aflau poziționate vitrinele ce conțineau telefoane mobile sau alte produse electronice de valoare mare.

”Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârșirii efective a infracțiunii, membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să stea în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracție se activa în momentul pătrunderii în magazin”, transmite PÎCCJ.

În momentul în care hotărau să acționeze, membrii grupării, fie că se aflau în orașele de domiciliu, fie că se aflau în București sau Ilfov, plecau spre orașul unde se afla magazinul vizat cu două autovehicule, din care unul era folosit efectiv la săvârșirea infracțiunii, iar pe cel de-al doilea îl foloseau, ulterior comiterii infracțiunii, pentru a transporta bunurile sustrase.

Mai mult, ei ”lăsau telefoanele folosite în mod uzual, unele chiar abonamente, la domiciliu sau în locurile unde dormeau, având asupra lor doar numerele de telefon ”de faptă”, toate achiziționate noi, precum și unul sau două cartele SIM cu terminale mobile pe care le foloseau în special pentru trafic de internet. În acele moment ei țineau legătura exclusiv între ei sau cu soțiile de pe aceste telefoane ”de faptă””.

Potrivit cercetărilor efectuate de autorități, inculpații au folosit pentru deplasare, către și de la locul săvârșirii infracțiunii, diferite autoturisme pe care le schimbau periodic, și cărora, în zona comiterii faptelor, le aplicau plăcuțe cu numere de înmatriculare pe care le sustrăgeau cu puțin timp înainte de la alte autoturisme parcate în apropiere. După ce plecau de la locul faptei, inculpații aruncau numerele de înmatriculare sustrase, circulând în continuare cu numerele reale ale autoturismului.

Trei dintre ei, condamnați de instanțe din alte țări europene pentru infracțiuni similare

Procurorii au mai menționat faptul că trei dintre membrii grupării infracționale au fost condamnați de instanțe din alte țări europene pentru infracțiuni similare, săvârșite pe teritoriul acestora.

În cursul urmăririi penale, față de trei inculpați au fost dispuse succesiv măsuri preventive, respectiv arestarea preventivă, arestul la domicilu și controlul judiciar.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Sectorului 1 București.

Tags: