Cine este Gheorghe Damian, primarul din Ciugud care a câștigat al șaselea mandat de primar cu peste 88% din voturi

Cine este Gheorghe Damian, primarul din Ciugud care a câștigat al șaselea mandat de primar cu peste 88% din voturi
foto: Facebook

Gheorghe Damian a obținut cel de-al șaselea mandat consecutiv de primar al comunei Ciugud, cu un procentaj de 88,2%, la o prezență la vot de 68,5% – în județul Alba, media a fost de 50,12%.

Comuna Ciugud a lansat, în anul 2019, conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc, fiind totodată cunoscută pentru că este comuna din România care a atras cele mai multe fonduri europene, respectiv peste 27 de milioane de euro.

Cine este Gheorghe Damian, primarul din Ciugud care a câștigat al șaselea mandat de primar

În funcție încă din anul 2000, Gheorghe Damian a fost exclus din PSD în anul 2017, astfel că la actualele alegeri locale a candidat din postura de independent. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Dan Lungu, Gheorghe Damian a fost votat de 88,2% dintre cei prezenți la urne.

Gheorghe Damian a ajuns primar la 32 de ani, din dorința de a schimba ceva în bine. Nu avea nici cea mai mică experiență în administrația publică locală, lucrând până atunci în medicina de urgență.

Ciugud a devenit, sub conducerea sa, comuna care arată ca afară, fiecare gospodărie având apă, canal, gaz, internet şi asfalt.

În plus, investitorii atrași în zonă au plătit taxe şi impozite locale de milioane de lei.

Gheorghe Damian s-a născut în comuna Daia Română, județul Alba. A ajuns în Ciugud în 1992 prin căsătorie.

“La început soția mea dorea să ne mutăm la oraș, să fim și noi „orășeni” pentru a avea utilități, drumuri asfaltate, școală pentru fetița noastră. Eu m-am încăpățânat să rămân la Ciugud pentru că iubesc satul românesc și am visat mereu ca acesta să poată renască prin implicarea fiecăruia dintre noi. Am făcut un pariu cu mine și cu familia mea că voi face tot ce stă în puterea mea să mă implic să schimb satul românesc și să arăt că și „la țară poate fi ca afară”.”, declara Damian anul trecut, potrivit elitaromaniei.ro.

Politica faptelor bune ale lui Gheorghe Damian

Intrarea sa în politică datează din anul 2000, când, în pragul Sărbătorilor de Iarnă, în anul 2000, Ciugud a rămas complet fără apă. Primăria nu s-a sinchisit nici măcar să trimită un fax către compania de apă. Atunci, acele familii tinere s-au mobilizat și au rezolvat singuri avaria, în câteva zile.

Gheorghe Damian a candidat sprijinit de acel mic grup de oameni care, în ciuda vieții de la sat, continuau să viseze. A pornit cu cele mai mici șanse, dar a câștigat alegerile.

Cu o viziune nou, a atras investitorii în satul din județul Alba. Pe locul mai multor hectare de teren a apărut un parc industrial, unde activează mai multe zeci de firme care au câteva sute de angajați. Proiectul este finanțat de UE, înviind astfel o comună care pe vremuri avea undeva la 2600 de persoane, iar acum a sărit de 3200.

“Am vorbit și voi încerca să vorbesc mereu despre cât de importante au fost fondurile europene pentru Ciugud. Banii europeni se văd, aproape la orice pas, în satele Ciugudului și nu cred că aș putea să îmi imaginez unde ar fi fost comuna noastră dacă nu erau finanțările europene. În spatele acestor proiecte sunt însă OAMENI… specialiștii administrației locale care au gândit și scris proiectele și cetățenii care au îndrăznit să creadă în dezvoltarea europeană a Ciugudului. La Ciugud este normalitatea care ar trebui să existe în orice sat din România. Drumuri asfaltate, electricitate, apă, canalizare nu ar mai trebui să reprezinte lucruri la care visăm ci lucruri obișnuite pentru o viață decentă în orice localitate rurală”, spune Gheorghe Damian,primarul din Ciugud care a câștigat al șaselea mandat de primar.

VIDEO

Portarul, înlocuit de un robot care știe dacă nu porți mască

Exemplele că se poate dacă ne pasă sunt multe și le-a demonstrat primarul din Ciugud, Gheorghe Damian.

Spre exemplu, în locul portarului cu temometrul în mână care le dă „bună dimineața” copiilor la intrare, la Școala gimnazială din comuna Ciugud, județul Alba, elevii sunt întâmpinați de un robot.

Triajul epidemiologic la intrarea în școală se face cu ajutorul unui dispozitiv smart. Dacă cel care intră nu poartă mască, este imediat detectat, transmite Digi24.

Iar misiunea robotului nu se încheie aici. Tot el va fi şi cel care va striga primul catalogul, iar în cazul vreunui elev absent, directorul şcolii va fi anunţat imediat.