Cine va primi subvenție de la stat, pentru plata curentului electric. Anunțul ministrului Virgil Popescu

Cine va primi subvenție de la stat, pentru plata curentului electric. Anunțul ministrului Virgil Popescu
Foto: Virgil Popescu / Facebook

13 milioane de români vor beneficia de subvenții de la stat, pentru achitarea facturilor la curentul electric, a anunțat miercuri, Virgil Popescu, ministrul Energiei. De viitoarea OUG pentru subvenționarea prețului la energia electrică vor beneficia românii care consumă între 30 și 200 de kw pe lună.

Legea consumatorului vulnerabil este un proiect distinct.

Am pus un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat. Avem o bază de pornire și avem un preț mediu în piață de 82 de bani/KW. Cel mai mic este 64 de bani/KW și prețul mediu este de 82 de bani. Diferența de 18 bani / KW la consumator va fi subvenționată în integralitate de către stat.

Avem consumatori între 30 de KW și 200 de KW lunar. Acest prag de 30 de KW înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să le subvenționăm.

Cum va funcționa întregul mecanism

Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili, pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil.

Cum va funcționa întregul mecanism? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite și se vor scădea de la taxe și impozite. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu”, a declarat Virgil Popescu, într-o conferință de presă.

În România, prețul la energie electrică este mai mare decât în Franța, Germania și Olanda.