Clădirile din Centrul Vechi al Capitalei, pericol public: Experții avertizează bucureștenii să ocolească zona din cauza riscului mare de accidente

Clădirile din Centrul Vechi al Capitalei, pericol public: Experții avertizează bucureștenii să ocolească zona din cauza riscului mare de accidente

Mai mult de 50% din clienții care vin în Centrul Vechi la terasă riscă să se trezească cu balcoanele în cap. Cele mai multe clădiri din Centrul Vechi al Capitalei mai stau agăţate doar în cuie şi pot să se desprindă în orice moment şi să cadă peste este terasele amenajate la parter.

Multe dintre clădirile de pe Lipscani nu au fost renovate şi consolidate  de ani de zile. Tocmai de aceea ele reprezintă un real pericol pentru clienţii care tranzitează zilnic străzile din Centrul Vechi.

„Situația clădirilor e tragică, e o catastrofă. Practic, clădirile stau să cadă, clădirile sunt un pericol public și într-un fel sau altul ar trebui să se întâmple măsuri noi, reglementări noi spre a rezolva situația actuală”, a declarat pentru B1 TV arhitectul Mario Cuibuș.

Puţini sunte cei care îşi dau seama de pericolele care ne pândesc la fiecare pas. Clădirile, vechi de peste 100 de ani au durata de folosinţă expirată în proporţie de 80 la sută.

Puțini dintre noi conștientizează pericolele din Centrul Vechi. Unul dintre ele, marcat clar, sunt clădirile însemnate cu bulina roșie , risc seismic de gradul I. Iar în cazul unui cutremur cu magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter, multe clădiri vor fi la pământ.

„Lumea poate nu este conștientă, vine acolo, se simte bine, e atmosfera dar în cazul unui cutremur este o mare catastrofă posibilă. Singura variantă este să se permita controlat o reglementare de acces a mașinilor în perimetrul respectiv”, a mai spus arhitectul.

Iar daca va fi nevoie de o ambulanță, problema nu poate fi remediată și asta pentru că ambulanțele nu au cum să ajungă până în centrul vechi al Capitalei.

Tinerii poate nu văd pericolul, dar există persoane care se tem pentru viața lor si spun că este păcat de potențialul pe care îl are Centrul Vechi.

Până când autoritătiile vor lua măsuri, arhitecții ne recomandă să evităm zonele în care clădirile sunt într-un stadiu ridicat de degradare.

„Poate fi denumit, dacă avem evenimente nefericite, cu siguranța și centrul pericolelor. Este de evitat, și aici o spun cu cea mai mare seriozitate, este de evitat în a ne expune unor asemenea evenimente”, a explicat Mario Cuibuș.

Rămâne de văzut însă, dacă în viitorul apropiat vom putea ieşi în Centrul Vechi cu prietenii, fără să ne facem probleme în ceea ce priveşte clădirile din jur.

Clădirile din Centrul vechi al Capitalei, pericol public

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22259').select();" id="embed_text_22259" />
Ultima oră
09:34 - Furtunile au produs pagube majore în Moieciu. Zeci de turiști au rămas izolați, după ce drumul principal a fost distrus
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)