CNCAV anunță prioritizarea vaccinării pacienţilor cu transplant, a celor de pe lista de aşteptare și a însoțitorilor lor. Care este procedura

CNCAV anunță prioritizarea vaccinării pacienţilor cu transplant, a celor de pe lista de aşteptare și a însoțitorilor lor. Care este procedura
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță prioritizarea vaccinării pacienților aflați pe lista de așteptare pentru transplant și a celor care au suferit deja o intervenție chirurgicală de acest fel, precum și a însoțitorilor acestora. Astfel, CNCAV a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea acestor categorii de persoane în etapa a doua a campaniei de vaccinare.

Pacienții care au suferit un transplant, cei de pe lista de așteptare și însoțitorii lor vor avea prioritate la vaccinare

”Pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici împotriva COVID-19 se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 și doza 2. Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil: înainte de transplant, în cazul pacienților aflati pe lista de așteptare pentru transplant sau la șase luni după transplant”, se arată într-un comunicat de presă al CNCAV.

Listele cu persoanele care se încadrează în aceste categorii și care solicită vaccinarea vor fi întocmite în cadrul centrelor de transplant, care le vot transmite apoi către direcțiile de sănătate publică.

”Pacienții care sunt transplantați sau se află pe lista de așteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere și datele persoanelor care locuiesc la același domiciliu, respectiv însoțitorii acestora, pentru a fi incluși pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz.

Direcțiile de sănătate publică județene și/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcționează pe raza județului, pe criterii funcționale, și vor comunica această arondare centrelor de transplant”, se mai menționează în comunicat.

Unde vor fi vaccinați acești pacienți

Pacienții și însoțitorii acestora vor fi vaccinați în centrele la care sunt arondați fără a fi programați în platformă. În acest sens, reprezentanții centrelor de transplant trebuie să-i informeze, cu 72 de ore înainte, pe cei ai centrelor de vaccinare și să le pună la dispoziție lista nominală a celor care vor ăs primească serul anti-COVID-19.

”În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare.

Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă pentru vaccinare în Registrul electronic național de vaccinări precum și persoanele care locuiesc la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.

Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv DSPMB și centrele regionale de distribuție, vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, în funcție de solicitările centrelor de vaccinare”, mai transmite CNCAV.

La nivel național au fost vaccinate până acum peste un milionde persoane, iar începând din 15 martie se va deschide programarea pe listelede așteptare.

Urmăriți B1TV.ro și pe