Cod galben de caniculă și vijelii în 11 județe. De sâmbătă, valul de căldură va cuprinde toată țara

Cod galben de caniculă și vijelii în 11 județe. De sâmbătă, valul de căldură va cuprinde toată țara
Soarele răzare într-o zi caniculară de vară / Foto: Pixabay.com

Meteorologii au emis pentru joi noi avertizări cod galben de caniculă și vijelii pentru 11 județe din România. De sâmbătă, valul de căldură va cuprinde toată țara.

Judeţele vizate de avertizarea cod galben de disconfort termic ridicat sunt: Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.
În sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.
Sursa FOTO: ANM
De sâmbătă, 14 august, disconfortul termic va fi din nou în creștere în vest și în sud, apoi și în restul țării.
Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care va fi în vigoare joi, în intervalul 13.00 – 23.00. Sunt vizate judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Braşov, Vrancea şi Covasna.
De asemenea, ANM a emis pentru joi și o avertizare cod galben de vijelii, valabilă pentru intervalul orar 13.00-23.00. În intervalul menționat, local în Carpații Meridionali și de Curbură, precum și în nordul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin ploi cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25… 40 l/mp.

Sursa FOTO: ANM

Cum va fi vremea în București

Valoarea maximă de temperatură în Bucureşti va atinge, joi, 33 de grade Celsius, iar spre orele serii vremea va deveni instabilă, conform prognozei speciale publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară, când va creşte probabilitatea pentru intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice şi ploi de scurtă durată.

Joi, vremea va fi călduroasă, cu o temperatură maximă de 32 – 33 de grade şi disconfort termic ridicat.