Cod Portocaliu de inundații pe râurile din județele Timiș, Caraș-Severin și Vrancea

Cod Portocaliu de inundații pe râurile din județele Timiș, Caraș-Severin și Vrancea
Foto: praga.mae.ro

Hidrologii au emis, luni după-amiază, Cod Portocaliu de inundații pe râurile Bărzava și Râmnicu Sărat, în intervalul 26 – 27 iulie, iar de luni seară râurile din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj și Mehedinți vor intra sub Cod Galben, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Hidrologii se așteaptă ca în zonele vizate să se producă “scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și râuri necadastrate”, dar și creșteri de debite și niveluri pe râurile avertizate, care ar urma să atingă și chiar să depășească atât cotele de atenție cât și pe cele de inundație.

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de ploi și vijelii pentru județele Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Brașov, Argeș, Olt, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Sibiu, Vrancea și Buzău.

Cantitățile de apă vor depăși local 20 – 25 litri pe metru pătrat și izolat 60 de litri pe metro pătrat, în sud-vestul țării, în Carpații Meridionali, de Curbură și Subcarpații Getici.

Ploile vor avea și caracter torențial și vor fi însoțite de intensificări de vânt, descărcări eletrice și posibil grindină.