Cod roșu de inundații pentru râuri din Galați și Tulcea, a anunțat INHGA

Cod roșu de inundații pentru râuri din Galați și Tulcea, a anunțat INHGA
foto simbol: Pixabay

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, duminică, două avertizări de tip Cod roșu de inundații pentru râuri din județele Galați și Tulcea.

Cod roșu de inundații pentru râuri din județele Galați și Tulcea, potrivit INHGA

Avertizareaemisă pentru Galația intrat în vigoare la 17:45 și este valabilă până la ora 24. Codul roșu se referă la Călmățui, Geru – bazin amonte confluență cu râul Suhu (afluenți ai Siretului), Corazel (afluent al Bârladului).

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri aleCOTELOR DE PERICOLpe râurile din bazinele hidrografice: Călmățui, Geru – bazin amonte confluență cu râul Suhu (afluenți ai Siretului), Corazel (afluent al Bârladului),județul Galați.Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Călmățui – bazin superior”, a precizat INHGA.

Avertizarea emisă pentru județul Tulcea a intrat în vigoare la 15 și este valabilă până la22. Codul roșu vizează Taița – bazin superior amonte S. H Hamcearca.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri aleCOTELOR DE PERICOLpe râurile din bazinele hidrografice: Taița – bazin superior amonte S.H. Hamcearca,județul Tulcea”, se arată în avertizarea emisă de INHGA.

Florin Cîțu, ședință cu prefecții pe fondul inundațiilor din țară

Până în prezent, autoritățile au confirmat două decese provocate de inundații, conform precizărilor făcute duminică de premierul Florin Cîțuîn ședința cu prefecții, unde le-a cerut mobilizare exemplară pentru intervenții cât mai rapide acolo unde situația o impune.

„În acest moment, situația este următoarea. Avem 77 de localități din 26 de județe care sunt afectate și municipiul București, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri-beciuri, de pe 42 de străzi, precum și pentru degajarea unui acoperiș, 33 de copaci căzuți pe carosabil, au fost afectate 25 de autoturisme. Din păcate, avem două decese confirmate. Transmit pe această cale condoleanțe familiilor. Suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri”, spunea primul-ministru.

Tot atunci, premierul anunța și că Guvernul va adopta un HG pentru a facilita acordarea de ajutoare către familiile afectate de inundații.

„Pe mine mă interesează să vedem dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru a interveni cât mai rapid în localitățile afectate, mai ales acolo unde avem cod roșu de inundații, aici vorbesc de județele Bacău, Vrancea, Galați, Brăila. În aceste 24 de ore am fost în legătură cu domnul Raed Arafat, secretar de stat, domnul ministru de Interne. Așa cum v-am spus și ieri, vreau să avem în toate județele o mobilizare exemplară pentru a veni în sprijinul oamenilor, mai ales în județele care sunt cele mai afectate. Repet, dacă este nevoie de resurse suplimentare, orice fel de resurse solicitați de urgență, și domnul Raed Arafat, și eu suntem aici pentru a răspunde imediat acestor solicitări. În același timp, să știți că, așa cum am făcut și la Vrancea, județele-vecine pot să vină în ajutor”, adăuga Florin Cîțu.

Ultima oră
10:15 - O familie de români a plecat în Grecia cu un Tico, fără roată de rezervă. Decizia a stârnit furia șoferilor: „Nu vreți sa știți ce a fost in mesageria mea”
10:01 - România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street” și își rezervă dreptul de a acționa în consecință. Ambasadorul Iranului, convocat de urgență la MAE
09:56 - Fost ministru al apărării din Republica Moldova, arestat pentru 30 de zile: Alexandru Pînzari e suspectat că ar fi comis infracțiuni ca șef al Inspectoratului General de Poliție
09:49 - O nouă multinațională vine în România. Compania a început deja să recruteze masiv
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze