Concluziile anchetei din arest a Avocatului Poporului: Sorin Oprescu trebuie internat într-o secție de cardiologie, cu toate cele aferente (VIDEO)

Concluziile anchetei din arest a Avocatului Poporului: Sorin Oprescu trebuie internat într-o secție de cardiologie, cu toate cele aferente (VIDEO)
Foto: B1 TV

Avocatul Poporului a prezentat concluziile anchetei din Arestul Poliţiei Capitalei. Echipa a analizat condiţiile în care este ţinut după gratii primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. Victor Ciorbea a spus că a luat această decizie în urma declarațiilor publice făcute de avocații lui Oprescu.

”Vizita care a fost efectuată a avut la bază o sesizare din oficiu. Pentru desfășurarea vizitei au fost cooptați reprezentantul unui ONG, un medic de la Colegiul Medicilor și reprezentanți ai instituției Avocatului Poporului. Instituția a fost sesizată în legătură cu condițiile de detenție”, a declarat Magda Ștefănescu, adjunct al Avocatului Poporului.

”În cadrul vizitei s-a discutat cu reprezentanți conducerii Serviciului de Reținere și Arestare Preventivă și ai Centrului de Reținere și Arestare Preventivă care ne-au precizat o parte din atribuțiile lor, aspecte procedurale și ne-au stat la dispoziție cu documente. S-a discutat cu medicul de la cabinetul medical Arestului și cu domnul Sorin Oprescu, precum și cu alte persoane private de libertate, inclusiv doamna Alina Bica. Aspectele sesizate au condus echipa către concluzia că este necesară elaborarea unui raport preliminar în regim de urgență. Raportul este centrat exclusiv pe situația medicală a domnului Sorin Oprescu”, a explicat un reprezentant al instituției Avocatului Poporului care a făcut parte din echipa care a făcut vizita din arest.

Potrivit unui medic din partea Colegiului Medicilor, care a făcut parte, de asemenea, din echipa care l-a vizitat pe Sorin Oprescu, edilul suspendat ar trebui internat într-o secție de cardiologie, cu toate dotările necesare.

”Am vorbit cu doamna doctor din cabinetul medical al arestului. Am avut acces la fișa medicală a domnului Oprescu care a fost întocmită în cabinetul medical al Arestului. Am vorbit cu domnul Oprescu personal. Din toate acesta, am ajuns la concluzia că e vorba de o persoană cu o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a provoca o afecțiune cardiovasculară destul de gravă, fie că putea să fie vorba de un sindrom coronarian sau chiar de un infarct. Concluzia este că în cazul unui pacient cu o bogată încărcătură patologică, acesta trebuia urmărit și deferit unei secții de cardiologie, cu toate cele aferente”, a explicat medicul.

”Domnia sa a solicitat să fie transferat la Spitalul Universitar. A existat un permanent schimb de replici între centrul de diagnostic medical al Arestului Preventiv și Spitalul Universitar și s-a tergiversat acest lucru, urmând a se face un examen cardiologic suplimentar la examenul cardiologic care s-a săvârșit la Spitalul Sfântul Ioan pe data de 21 septembrie”, a mai precizat medicul.

De asemenea, în urma vizitei din arest au fost constatate alte aspecte referitoare la încălcarea drepturilor persoanelor private de libertate.

”Consultul medical la Spitalul Sfântul Ioan a fost făcut în prezența escortei, ceea ce este o încălcare a dreptului la intimitate. Regimul alimentar nu este adecvat. Persoanele private de liberate sunt dependente de pachetele pe care le primesc. În condițiile în care cantitatea de hrană pe care o pot primi este limitată și aceasta este o problemă care poate aduce atingere sănătății persoanei”, a mai declarat un membru al echipei care l-a vizitat pe Sorin Oprescu.

”Riscurile sunt foarte mari, sunt foarte serioase și nu știu cine și-ar asuma un asemenea risc”, a avertizat și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a prezentat concluziile anchetei din Arestul Politiei Capitalei

Ultima oră
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia