Condiționarea participării la evenimente, de vaccinare sau testare COVID, măsură discriminatorie. Curtea de Apel Cluj a dat verdictul

Condiționarea participării la evenimente, de vaccinare sau testare COVID, măsură discriminatorie. Curtea de Apel Cluj a dat verdictul

Din ce în ce mai multe nemulțumiri create de măsurile anti-COVID-19 impuse de Guvern sunt exprimate de cetățeni în instanță. Printre cele mai recente decizii ale judecătorilor, care ar urma să aibă unimpact major, se numără cea a Curții de Apel Cluj, care a anulat mai multe dispoziții din HG-ul cu privire la condiționarea participării la diverse evenimente dedicate doar persoanelor vaccinate sau celor care prezintă un test PCR negativ.

Potrivit judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, măsura accesului în baza vaccinului și sau a testului este discriminatorie, se arată în motivarea deciziei, publicată marți.

Decizia Curții de Apel Cluj, cu privire la condiționarea accesului pentru spectatori

Convingerile religioase, starea de sănătate și situația financiară precară sunt motivele pentru care interdicția persoanelor netestate sau nevaccinate la activitățile sportive, culturale sau sociale este considerată discriminatorie de instanță.

„De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei, fără să vorbim despre venitul minim pe economie și despre faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului și cum aceste teste nu sunt gratuite, foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test și prin urmare, vor fi nevoite să recurgă la vaccin, care este gratuit, pentru a participa la aceste activități”, a explicat Curtea de Apel Cluj.

„Vaccinarea, așa cum arată chiar Hotărârea de Guvern, are relevanță doar în ipoteza în care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viața și sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situații vaccinul poate avea și efecte negative amplificate de atmosfera competiției sportive la care participă acești spectatori vaccinați la intrarea în incintă”, a mai punctat sursa citată.

Sentința a fost pronunțată în ședință publică, pe data de 7 iunie șinu este definitivă. Ea poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare.

Ultima oră
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment