Din ce în ce mai multe nemulțumiri create de măsurile anti-COVID-19 impuse de Guvern sunt exprimate de cetățeni în instanță. Printre cele mai recente decizii ale judecătorilor, care ar urma să aibă unimpact major, se numără cea a Curții de Apel Cluj, care a anulat mai multe dispoziții din HG-ul cu privire la condiționarea participării la diverse evenimente dedicate doar persoanelor vaccinate sau celor care prezintă un test PCR negativ.
Potrivit judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, măsura accesului în baza vaccinului și sau a testului este discriminatorie, se arată în motivarea deciziei, publicată marți.
Convingerile religioase, starea de sănătate și situația financiară precară sunt motivele pentru care interdicția persoanelor netestate sau nevaccinate la activitățile sportive, culturale sau sociale este considerată discriminatorie de instanță.
„De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei, fără să vorbim despre venitul minim pe economie și despre faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului și cum aceste teste nu sunt gratuite, foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test și prin urmare, vor fi nevoite să recurgă la vaccin, care este gratuit, pentru a participa la aceste activități”, a explicat Curtea de Apel Cluj.
„Vaccinarea, așa cum arată chiar Hotărârea de Guvern, are relevanță doar în ipoteza în care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viața și sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situații vaccinul poate avea și efecte negative amplificate de atmosfera competiției sportive la care participă acești spectatori vaccinați la intrarea în incintă”, a mai punctat sursa citată.
Sentința a fost pronunțată în ședință publică, pe data de 7 iunie șinu este definitivă. Ea poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare.