Conducerea ICR şi-a anunţat demisia în semn de protest. Patapievici: A fost o lovitură adusă culturii române

Conducerea ICR şi-a anunţat demisia în semn de protest. Patapievici: A fost o lovitură adusă culturii române
Foto: B1 TV

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, şi-a anunţat, joi dimineaţă, demisia din funcţie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Instituţiei. 

Patapievici a anunţat în debutul conferinţei că este ultima dată când vorbeşte în calitate de preşedinte al ICR. Scopul conferinţei, a precizat acesta, este prezentarea motivelor pentru care conducere ICR a decis să se retragă.

Este ultima instanţă în care voi reprezenta Institutul Cultural Român. Scopul acestei conferinţe de presă este să vă expunem motivele pentru care actuala conducere înţelege să părăsească ICR printr-o decizie de protest, a spus Patapievici la începutul conferinţei.

Acesta a spus că demisia este motivată în primul rând de trecerea ICR în subordinea Senatului. Scopul Ordonanței de Urgență prin care se face această trecere este, consideră Patapievici, schimbarea misiunii Institutului, astfel încât să se adreseze românilor din diaspora, în ceea ce numește „o abordare naționalistă” a Senatorilor.

Astfel, el consideră că în viziunea guvernului Ponta, arhitectura care a permis construcția autonomiei ICR afectează sentimentul de apartenență la națiunea română a celor stabiliți în străinătate. Deși a existat „un enorm val de solidaritate” cu ICR, guvernul a continuat demersurile pentru a trece Institutul în subordinea Senatului.

De asemenea, Patapievici a dorit să definească ICR ca un „mediator flexibil” între cultura românească și cea internațională, adăugând că „vestea bună este  că am reușit.Vestea proastă este că acest lucru, în acest moment, prin voință Parlamentului, Guvernului și a CCR s-a încheiat.”

Patapievici, despre demisia de la ICR

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22302').select();" id="embed_text_22302" />

Patapievici a spus și că în cadrul ICR exista o direcție specializată în problemele culturale ale românilor din diaspora. Pe lângă aceasta, există și o autoritate guvernamentală care se ocupă cu identitatea românilor din afara granițelor, cu care ICR a colaborat. Astfel, arată acesta, identitatea națională a românilor din diaspora nu era neglijată, cum s-ar fi sugerat.  „Ceva s-a schimbat în cadrul abordării doamnelor și domnilor Senatori, ce aș defini o orientare spre o abordare naționalistă versus o abordare de cooperare directă și deschisă a fenomenului cultural românesc,” a spus el.

Patapievici a vorbit și de contestarea de către Avocatul Poporului a OUG dată de Guvern.

“Problema este aceea dacă această Ordonanță de Urgență guvernamentală a fost adoptată cu respectarea prevederilor art. 115 alin. 4 din Constituție, dacă situația prezentă de modificare a misiunii Institutului și subordonarea lui față de Biroul Permanent al Senatului, situația prezentă este una extraordianră a cărei relgementare nu putea fi amânată spre a fi dezbătută în cadrul Parlamentului tocmai datorită urgenței,” a spus acesta, arătând ca CC a considerat că era o situație de urgență, “comparabilă cu calamitățile naturale.”

“Față de această modificare dramatică, față de această lovitură adusă culturii române, conducerea ICR înțelegem în semn de protest să ne dăm demisia,” a explicat Patapievici.

Patapievici: Ne dăm demisia din fruntea ICR în semn de protest

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22304').select();" id="embed_text_22304" />
 

Horia Roman Patapievici a anunțat încă de marţi că își va da demisia de la conducerea ICR, în urma deciziei Curții Constituționale privind trecerea Institutului în subordinea Senatului. Patapievici a anunţat atunci că întreaga conducere a ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condițiile reducerii severe a bugetului.

Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. De asemenea, Ministerul a cerut ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, de 28,5 milioane de lei.

Curtea Constituțională a decis, marți dimineață, că Ordonanța de Urgență nr. 27/2012, adoptată de Guvern  pe 13 iunie, privind trecerea ICR din subordinea președinției în cea a Senatului este constituțională. (Detalii AICI)

Ultima oră
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă