Constanța: Încă două unităţi de învăţământ își mută activitatea didactică online, după ce o parte dintre angajați au fost confirmați cu coronavirus / Alte cinci unităţi trec la scenariul 2

Constanța: Încă două unităţi de învăţământ își mută activitatea didactică online, după ce o parte dintre angajați au fost confirmați cu coronavirus / Alte cinci unităţi trec la scenariul 2
Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA

S-a declanșat scanariul roșu la două unităţi de învăţământ din Constanța, chiar dina doua zi de la reluareacursurilor, după ce mai mulți angajațiau fost confirmați cu noul coronavirusde tip SARS-CoV-2. De asemenea, alte cinci unităţi de învăţământ intră în scenariul 1, cu prezenţa tuturor elevilor la şcoală în acelaşi timp, după ce începuseră anul şcolar în scenariul 2.

Două unități de învățământ din Constanța trec în scenariul roşu, cursuri online, după confirmarea unor cazuri de coronavirus în rândul angajaţilor

Prefectura Constanţa a anunţat, marţi după-amiază, că şapte unităţi de învăţământ îşi modifică scenariile de funcţionare, două dintre acestea trec la scenariul 3, urmând să aibă cursuri exclusiv online, după ce au fost confirmate cazuri în rândul angajaţilor şcolii.

Prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu, a convocat pe data de 15 septembrie, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), pentru a supune la vot, în sistem electronic, hotărârea numărul 26 a CJSU Constanţa.

Hotărârea prevede ca şapte unităţi de învăţământ să îşi schimbe scenariul de funcţionare, în funcţie de modificările constatate de către reprezentanţii ISJ Constanţa şi DSP Constanţa.

În urma hotărârii CJSU, Grădiniţa cu Program Normal şi Prelungit „Colibri” Constanţa va trece de la scenariu 1, la scenariul 3 (doar pentru grupa mare), până pe data de 28 septembrie, ca urmare a infectării cu noul virus ucigaș SARS-CoV-2 a unui cadru didactic, care a intrat în contact inclusiv cu o parte dintre preşcolari.

Pe de altă parte,Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa va trece de la scenariul 2 la scenariul 3, până pe data de 29 septembrie, după ce în rândul angajaţilor au fost confirmate pozitiv patru persoane care lucrează în cadrul instituției. De menționat este că aceştia nu au intrat în contact cu elevii unităţii de învăţământ, doi fiind deja spitalizaţi de săptămâna trecută, alţi doi (personal didactic auxiliar), primind confirmarea seara trecută. Cu toate acestea,s-a luat hotărârea de a suspenda cursurile de la clase, în favoarea celor online.

Alte cinci unităţi trec la scenariul 1, din scenariul 2

“Cinci unităţi din localitatea Amzacea (Şcoala Generală Nr. 1, Şcoala Generală Nr. 2 General Scărişoreanu, Grădiniţa cu Program Normal Amzacea, Grădiniţa cu Program Normal General Scărişoreanu şi Grădiniţa cu Program Normal Casicea), vor trece de la scenariul 2, la scenariul 1, fundamentarea iniţială nefiind elocventă, în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate de 0 în ultimele două săptămâni”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanțiiPrefecturii Constanţa.

Direcția de Sănătate Publică Constanţa a început deja anchete epidemiologice la Grădiniţa „Colibri” şi la Liceul Teoretic „Ovidius”, iarInspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa va informa unităţile de învăţământ cu privire la modificarea scenariului de funcţionare.

Reamintim faptul că 12.423 de unități de învățământ din România au început noul an școlar în scenariul verde, cu toți elevii prezenți, fizic, la cursuri. În 4.915 unități de învățământ se aplică scenariul galben, cu prezența fizică la cursuri a preșcolarilor, a elevilor din ciclul primar și a celor din clasele a VIII-a și a XII-a și cu revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilordin celelalte clase de gimnaziu și liceu. Alte 263 de unități de învățământ au început noul an școlar în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că toți elevii vor face cursuri online.