Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru B1 TV, că nu vor exista replici după cutremurul de 5,3 produs joi dimineață, în zona seismică Vrancea. Acesta a explicat apoi de ce nu pot fi anticipate cutremurele.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță.
„Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade, iar cutremurul s-a resimțit pe o arie largă în partea de sud și nord-est, sud-est a României, practic s-a simțit destul de puternic la etajele superioare.
Cutremurul n-a produs pagube materiale, n-avem vreo informație că s-ar fi produs pagube.
E un cutremur semnificativ din punct de vedere al zonei Vrancea. Tipul acesta de cutremure nu produce pagube”, a declarat directorul INFP.
„Cutremurele din Vrancea la adâncimea de 140 nu produc replici decât dacă e un cutremur cu magnitudine peste 6,5 – 7”, a spus directul INFP.
Constantin Ionescu a mai susținut că ei nu pot estima dacă va fi un cutremur mai mare: „În seismologie prognozele nu se pot face decât pe termen foarte lung, folosind statistici și aceste statistici au erori foarte mari, de ani de zile”.
Acesta a precizat apoi că persoanele care sunt prinse pe scări de cutremur, mai ales la etajele superioare, e bine să se retragă lângă un perete și să nu mai continue coborârea/urcarea.
„În casă trebuie să ne fixăm obiectele care pot să cadă să ne accidenteze, să ne adăpostim într-o zonă unde considerăm că e mai sigură, să nu fim accidentați de obiecte din casă, sau alte zone sigure, sub grinzi, în băi”, a mai precizat Ionescu.
Despre cutremurul de joi dimineață a vorbit, pentru B1 TV, și seismologul Gheorghe Mărmureanu.