Controale la mall-uri în prima zi de restricții. Polițiștii au verificat certificatele verzi și au dat amenzi

Controale la mall-uri în prima zi de restricții. Polițiștii au verificat certificatele verzi și au dat amenzi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În prima zi de noi resticţii, polițiștii au făcut verificări și au dat primele amenzi. Oamenii legii au dat amenzi de 10.000 de lei în mall-urile din Capitală.

Aproximativ 200 de persoane au fost legitimate, iar unele nu aveau certificate verzi, potrivit stirileprotv.ro.

Începând cu ora 22.00, echipajele poliției rutiere au verificat dacă cei care circulă în oraș au certificat verde sau motive întemeiate să iasă din casă.

”Astăzi, 25 octombrie, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti şi Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti, a continuat activităţile cu caracter informativ – preventiv cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, informează DGPMB.

Pe parcursul controalelor au fost constatate şi aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 de lei.

Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021.

Lista noilor restricții care intră în vigoare de luni, 25 octombrie 2021, în România

 • Sunt interzise evenimentele private, nunți, botezuri, pe durata de 30 de zile
 • Restricții la magazine, limitarea programului între 5 și 21
 • De la ora 22 va fi interzisă circulația, cu anumite excepții. Sunt exceptate peroanele vaccinate sau trecute prin boală. Astfel că cetățenii care nu dețin certificatul verde, nu se vor putea deplasa în intervalul 22:00 – 05:00 decât cu declarația pe propria răspundere. 
 • Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale, deci fără farmacii, magazine alimentare, se face numai certificatul verde – persoane vccinate sau trecute prin boală.
 • Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat
 • Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult cu certificat de vaccinare
 • Pentru magazinele aliemntare din mall-uri se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde
 • S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței de 14 zile în tot sistemul școlar, inclusiv în after-school-uri. Creșele rămân singurele deschise
 • Rămâne valabilă livrarea la domiciu și pe durata nopții
 • La intrare în clădirile publice, oficiale e obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat, pentru toți cei care sunt din afara sistemului care lucrează, adică vizitatorii.
 • La nivelul clădirilor private, pentru cele cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați
 • Aplicarea regulilor pentru angajați nu se poate prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin lege, propunerea legislativă e deja la Parlament
  Activitățile sportive se vor desfășura fără public
 • Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber
 • La cinematografe și teatre, capacitate 30% doar cu certificat verde
 • Restaurantele funcționează ca până acum, dar cu limitarea programului la ora 21
 • Masca devine obligatorie peste tot, se elimină orice excepție. În exterior doar activitățile sportive sunt exceptate.

CNSU a stabilit și câteva excepții la noile restricții

Luni, au fost anunțate și câteva excepții pentru intrarea în centrele comerciale și instituțiile publice.

”Între hotărârea CNSU și hotărârea de guvern au fost unele diferențe pe baza unor neînțelegeri juridice. Am mai sesizat anumite chestii care trebuie clarificate.

Activitatea de cazare în hoteluri și pensiuni va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Închiderea școlilor private a fost prevăzută în hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Hotărârea de azi prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile private, dar nimeni nu îi împiedică să facă școală online.”, spunea Raed Arafat, luni.

De asemenea, Guvernul a introdus excepție de la prezentarea certificatului verde în instituțiile publice pentru cei care merg în sălile de judecată, în secții de poliție, au nevoie de servicii medicale sau merg în centrele de vaccinare.