CORONAVIRUS | Asemănările și diferențele între COVID-19 și gripa obișnuită

Orașul chinez Wuhan este considerat epicentrul pandemiei de coronavirus, virusul care a infectat peste 1 milion de persoane la nivel global.

Deși oamenii de știiință sunt de părere că totul a început într-o piață de animale, din pricina condițiilor neigienice, o teorie neverificată afirmă că un laborator din Wuhan ar fi fost sursa focarului care a început în decembrie 2019 (fie unul situat la doar 280 de metri de piaţa respectivă, fie altul aflat la 12 kilometri de piaţă, citează un raport al cercetătorilor Universităţii de Tehnologie a Chinei de Sud, din Guangzhou).

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19

Infectarea cu noul coronavirus poate fi identificată prin simptome precum febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală sau dureri în gât.

Unele persoane se infectează, dar pot fi asimptomatice, transmițând virusul mai departe fără să știe.

Persoanele în vârstă, precum şi cele cu diverse probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai predispose la infectarea cu COVID-19.

Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Particulele se pot așeza pe obiectele şi suprafeţele din jur, iar persoanele se pot îmbolnăvi atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută.

Infectarea cu COVID-19 poate fi confundată cu o gripă

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale, ce poate avea consecințe moderate sau severe, ajungându-se uneori chiar la deces.Aceasta debutează brusc și violent.

Perioada de incubație variază între 1-4 zile, iar cea de contagiune durează până la o săptămână de la debutul simptomelor, dar poate depăși această perioadă.

Simptomele caracteristice gripei sunt febra, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, oboseală, dureri în gât și rinită. Dacă nu este tratată, gripa poate dezvolta afecțiuni mai severe, precum pneumonie virală, pneumonie bacteriană, boli pulmonare și chiar deces.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a transmis un grafic despre cum se pot deosebi simptomele coronavirusului de cele ale unei simple răceli, sau de cele ale gripei.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că în cazul epidemiei de COVID-19 a fost înregistrată o rată de mortalitate de trei ori mai mare decât gripa sezonieră,

„Pe scurt, COVID-19 se transmite mai puţin eficient decât gripa, contaminarea nu pare să se facă de la persoane care nu sunt bolnave, provoacă mai multe îmbolnăviri severe decât gripa, nu există încă vaccinuri sau tratamente disponibile şi poate fi ţinut sub control”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.

Până în prezent, în toată lumea au fost confirmate aproape 1.016.000 cazuri de infectare cuCOVID-19. Numărul deceselor la nivel global cauzate de coronavirus a ajuns la 53.218, iar aproape 213.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ceea ce privește situația din România, potrivit celor mai recente date, 2.738 de cazuri de contaminare cu noulcoronavirus au fost confirmate, cu 278 mai multe decât de la raportarea precedent, iar 127 de persoane și-au pierdut viața.

Toți pacienții sufereau și de alte afecțiuni cronice, precum diabet sau boli cardiovasculare.

În topul bolilor semnalate la pacienții decedați, se află diabetul zaharat, urmat de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și obezitate, afecțiuni ce necesitau dializă și cancer. De menționat este faptul că unii dintre pacienții decedați aveau multiple afecțiuni.

De partea cealaltă, numărul morților din cauza gripei, în România, a depășit 50 de persoane.