Coronavirus. Lista țărilor din Europa care au impus restricții de călătorie pentru români

Coronavirus. Lista țărilor din Europa care au impus restricții de călătorie pentru români
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul aactualizat, luni, lista „țărilor verzi”, adică cele din care românii și alți cetățeni pot să vină în România fără nicio restricție. Pe listă au fost incluse33 de astfel de țări, iar ea se va actualiza permanent.

Românii primesc restricții de călătorie din partea a tot mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), consecință a numărului încreștere de infectăricu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 înregistrat în ultima perioadă pe teritoriul țării noastre.

Aproape de oriunde ar veni românii din Europa nu mai e nevoie să stea în izolare sau carantină la sosirea în România.

Cu toate acestea, în momentul de față, pe continent mai suntdoar treiţări care au o rată a infecţiilor mai mare decât România. Printre acestea se numără: Suedia, Portugalia şi Luxembourg.

De asemenea, sunt deja cel puținzece țăricare fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Călătoriile românilor peste granițe, după ce numărul de cazurilor noi de infectare cu Covid-19 a crescut alarmant

Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de luna trecută în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și măsuri de restricțiepentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare în luna iulie. România se numără acum, alături de Suedia, Portugalia și Luxemburg, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care au determinat unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.

În acest moment sunt deja cel puținzece țăricare fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc,menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Pe această listă se află șase țări, de unde, la revenirea în țară, românii sunt obligați să petreacă 14 zile de izolaresau carantină. Este vorba despreEstonia, Lituania, Letonia, Irlanda,SloveniașiSlovacia.Țările cu roşunu permit deloc pentru moment accesul romanilor, cum ar fi Norvegia, Finlanda sau Malta.

În Cipru, românii suntprimiţi doar dacă au rezultat negativ la testarea pentru Covid-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în această ţară.

În același timp, Danemarcapune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare.

Spania şi Marea Britanieau fost trecute pe lista verde ceea ce înseamnă că vor putea fi reluate şi zborurile din România către aceste destinaţii.

Potrivit unor surse guvernamentale, de acum încolonu vor mai fi negociate acorduri bilaterale cu țări din UE sau din afara ei pentru a restabili circulația fără restricții și extinderea programului de zbor. Asta înseamnă curse mai dese și în mai multe orașe din țările în care se negociau acorduri bilaterale, scrie Radio România Liberă.

Grecia, principala destinație turistică a românilor

În prezent, Greciaa devenit principala destinație a românilorcare se încumetă să plece peste hotare. În acest moment nu sunt prevăzute perioade de izolare pentru români la intrarea în această țară, însă,este obligatorie completarea unui formularcu cel mai devreme 48 de ore înainte de a ajunge la punctul de frontieră. După completarea formularului, oamenii vor primi un cod,în baza căruia vor fi sau nu testațila granița greacă. În cazul românilor, testarea este aleatorie, iar până la comunicarea rezultatului turistul trebuie să stea în izolare la hotelul/pensiunea unde are deja rezervare.