CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”Dacă vom avea un număr de cazuri în scădere, de la o zi la alta, ne gândim la deschiderea teraselor de la 1 iunie și, de la 15 iunie, la deschiderea plajelor” (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”Dacă vom avea un număr de cazuri în scădere, de la o zi la alta, ne gândim la deschiderea teraselor de la 1 iunie și, de la 15 iunie, la deschiderea plajelor” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bună, România!”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, că, în acest moment, nu se pune problema introducerii unor noi restricții în România, în condițiile în care duminică și luni a fost înregistrate peste 200 de noi cazuri zilnice de coronavirus.Totodată, ministrul a susținut că dacă se va menține trendul descendent în privința numărului de infecții din țara noastră, de la 1 iunie ar putea fi deschise terasele, iar de la 15 iunie, o măsură similară ar urma să fie luată în cazul plajelor.

Ministrul Sănătății: Deocamdată nu se pune problema unor noi restricții

Întrebat dacă se ia în calcul instituirea de noi restricții în România, având în vedere datele raportate în ultimele zile, Nelu Tătaru a explicat: ”Deocamdată nu se pune problema, noi gestionăm și evaluăm rezultatele fiecărei zile. Duminică am avut 213 cazuri noi, luni tot 213. În schimb, a scăzut numărul persoanelor internate la terapie intensivă – 177. Încă suntem în perioada în care evaluăm weekendul trecut, de la prima perioadă se relaxare, urmând ca de poimâine (miercuri – n.r.) să evaluăm și să gestionăm zilele care au urmat. Suntem într-o perioadă de relaxare, în care sunt respectate poate mai puțin unele reguli de distanțare sau purtarea măștii în anumite incinte, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă și ne vom adapta după fiecare zi. (…)

Vom vedea de unde vin aceste cazuri noi. Avem în continuare focare în instituțiile unde sunt tratați pacienți în vârstă, pacienți cu afecțiuni neuropsihice, la personalul care tratează acești pacienți, precum și în corpul medical. În condițiile în care vom avea o creștere a numărului de cazuri în alte condiții, cum este la Toflea, în județul Galați, am carantinat acele localități”.

Nelu Tătaru: De la 1 iunie, ne gândim la redeschiderea teraselor, iar de la 15 iunie, la redeschiderea plajelor

De asemenea, întrebat ce măsuri de relaxare ar putea fi adoptate începând cu 1 iunie, ministrul a răspuns: ”În condițiile în care vom avea un număr de cazuri în scădere, de la o zi la alta, ne gândim la o altă perioadă de relaxare, de exemplu, deschiderea teraselor de la 1 iunie. De la 15 iunie, ne gândim la deschiderea plajelor”.

În ceea ce privește deschiderea restaurantelor, Nelu Tătaru a precizat că o decizie în acest sens va fi luată după ce se va constata cum a evoluat situația odată cu deschiderea teraselor.

Ministrul Sănătății, despre reluarea zborurilor externe

Referitor la reluarea zborurilor externe, ministrul Sănătății a precizat că autoritățile vor lua hotărâri după ce vor purta discuții cu reprezentanții statelor cu care România are legături aeriene.

”Discutăm cu Ministerul Transporturilor, precum și cu țările terțe cu care avem legături aeriene. În măsura în care condițiile din aceste țări nu impun izolări sau carantinări, atunci și la noi se va discuta acest lucru. Noi avem izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru toți cei care vin din străinătate. Nu mai există zone roșii sau zone galbene, totul e mai degrabă o zonă galbenă, având în vedere că avem izolare la domiciliu”, a spus Tătaru, subliniind că totul depinde de evoluția pandemiei ca număr de îmbolnăviri, ca număr de cazuri în terapie intensivă, precum și de respectarea regulilor stabilite de autorități.

Nelu Tătaru, despre verificarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, ca măsură de combatere a răspândirii coronavirusului

Ministrul Sănătății a vorbit și despre controversele apărute în ultimele zile cu privire la verificareatemperaturii persoanelor care intră în supermarketuri sau instituții publice, măsură contestată de unele voci.

”Termometrizarea ar trebui să se mai practice, conform ordinului de ministru. Este un minim triaj epidemiologic. Este un minim moment în care putem depista un pacient care până atunci a fost asimptomatic”, a spus Nelu Tătaru.

Ce spune Nelu Tătaru despre controversele privind raportarea deceselor pacienților cu COVID-19

În ceea ce privește acuzațiile conform cărora unii oameni ar fi plătiți ca să-și asume decesul din cauza COVID-19 a unei rude care nu a murit ca urmare a acestei boli, ministrul Sănătății a precizat: ”Decesul unui pacient este verificat de un medic, care dă un certificat constatator de deces. De aici până la cineva care ar putea interveni după eliberarea unui cerificat de deces, mi se pare nelalocul lui. (…) Am căutat să evidențiem orice infecție COVID-19. Nu am spus niciodată că toți pacienții sunt morți din cauza infecției cu COVID-19. Sunt mulți pacienți în vârstă care au avut comorbidități și poate acea infecție COVID-19 a grăbit decesul. Am căutat să fie transparență pentru orice pacient infectat COVID-19”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”