CORONAVIRUS | Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise devine obligatorie și în județul Vaslui

CORONAVIRUS | Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise devine obligatorie și în județul Vaslui
Foto: Pixabay

Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise devine obligatorie, începând de marți, în județul Vaslui. Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), iar măsura este impusă pentru perioada 4 – 17 august.

Masca de protecție, obligatorie și în zonele aglomerate din județul Vaslui

Astfel, conform hotărârii CJSU Vaslui, ”începând cu data de 4 august, ora 00.00, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise de pe teritoriul judeţului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii, spaţii cum ar fi: pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane, etc) zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi”.

Totodată, în hotărârea CJSU se arată că se vor putea stabili şi alte spaţii publice deschise pentru care să se aplice măsura obligativităţii purtării măştii de protecţie. Aceste decizii pot fi luate de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, în funcție de specificul activităților din zonele respective, și cu avizul Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Programul teraselor din Vaslui a fost limitat

De asemenea, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, autoritățile din Vaslui au luat hotărârea înciderii teraselor în intervalul orar 23.00 – 6.00, iar în afara acestui interval, operatorii economici au obligația de a limita numărul de clienți la numărul de scaune și de a lua măsuri pentru a opri activitățile ce presupun interacțiunea fizică între aceștia.

Potrivit datelor raportate luni de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, în Vaslui, au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu coronavirus, bilanțul total al îmbolnăvirilor, la nivelul județului, ajungând astfel la 700.

În ultimele săptămâni, autoritățile din mai multe județe au luat decizia impunerii oligativității purtării măștii de protecție și în spațiile publice deschise aglomerate. Este vorba despre Argeș, Dâmbovița, Galați, Brașov, Vâlcea, Iași, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Arad, Botoșani, Gorj, Teleorman, Hunedoara și Timiș.

Totodată, începând de marți, purtarea măștii este obligatorie și în zonele pietonale din Centrul Vechi al Bucureștiului, precum și în piețele, târgurile, gările și autogările din Capitală, potrivit unei informații transmise de Prefectura Capitalei pentru B1.ro.

Peste 800 de noi cazuri de coronavirus în România, într-un interval de 24 de ore

Datele raportate luni de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 823 de noi cazuri de COVID-19, dintr-un total de 8.045 de teste efectuate, ceea ce înseamnă o rată de infectare de 10%. Capitala este pe primul loc în topul zonelor cu cele mai multe cazuri de coronavirus – 6.208, dintre care 120 înregistrate în ultimele 24 de ore. A crescut si numărul pacienților la ATI și este atins un nou record: 419.

De la debutul epidemiei și până în acest moment, în România au fost confirmate 54.009 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus. 27.750 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.807 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Bilanțul deceselor, la nivelul întregii țări, a ajuns la 2432, cu 19 noi victime raportate în intervalul 2 august, ora 10.00 – 3 august, ora 10.00.

De asemenea, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.248.318 de teste. Dintre acestea 8.045 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 2.399 la cerere.