CORONAVIRUS | Traian Băsescu, despre protestele din toată lumea față de măsurile de restricție: Oamenii nu acceptă sau nu înțeleg că în pandemie drepturile fundamentale se restrâng. Vor fi și la noi, dar nu de aceeași amploare

CORONAVIRUS | Traian Băsescu, despre protestele din toată lumea față de măsurile de restricție: Oamenii nu acceptă sau nu înțeleg că în pandemie drepturile fundamentale se restrâng. Vor fi și la noi, dar nu de aceeași amploare

Fostul președinte, Traian Băsescu, spune că manifestațiile din marile orașe ale lumii, unde oamenii au ieșit în stradă contestând restricțiile impuse de autorități în contextul în care cazurile de coronavirus au început să se înmulțească din nou, au loc pentru că cetățenii sunt obișnuiți cu libertatea și nu înțeleg sau nu pot accepta faptul că în anumite situații excepționale autoritățile pot decide inclusiv limitarea unor drepturi fundamentale. Băsescu crede că proteste vor mai avea loc și în România, însă nu vor fi evenimente violente și nici nu vor avea amploarea celor din marile capitale europene.

Traian Băsescu, despre protestele din lume față de restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus

”Sunt manifestații ale oamenilor nu pentru că ei nu înțeleg, ci pentru că au fost obișnuiți cu libertatea. Manifestațiile au loc în mari democrații, în primul rând și volumul manifestațiilor în România arată că nu suntem o democrație de dimensiunile celei din Franța, din Marea Britanie, din Germania, din Italia, din Spania, unde au apărut mari manifestații. La noi ne strângem 100-200. Aș spune că nu e atât o mișcare politică. Sensul pe care eu îl dau acestor mișcări este un soi de revoltă pentru măsurile impuse. Revendicările nu sunt nici politice, nici salariale, ci sunt pentru ceea ce oamenii numesc «încălcarea drepturilor fundamentale» pe care ei nu o acceptă sau nu înțeleg că în situație de pandemie drepturile fundamentale se restrâng, ca într-o situație excepțională sau într-o stare de asediu sau stare de urgență”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.

Băsescu: Vor fi și la noi manifestații, dar nu de amploarea celor de la Londra, de la Paris

Un protest față de măsurile luate de autorități odată cu începerea anului școlar a avut loc sâmbătă seară în centrul Bucureștiului. Aproximativ 200 de persoanes-au strânsîn Piaţa Universităţii pentru a manifesta, printre altele, față de purtarea măştii de protecţie în școli.

În acest context, Traian Băsescu a precizat: ”Vor fi și la noi manifestații, dar nu de amploarea celor de la Londra, de la Paris, nu vor fi violente la noi pentru că uitați-vă e categorie de oameni e la manifestație, sunt oameni care vorbesc despre familie, despre copii, despre modul cum li se pare lor că sunt tratați incorect copiii. Germania a încercat acest experiment, cu copiii fără mască în timpul orelor și a fost un dezastru, la două săptămâni au trecut masiv în Berlin la reînchiderea școlilor”.

Un protest de amploare a avut loc duminică în Madrid, în contextul în care, de luni, mai multe cartiere din capitala Spaniei vor fi închise. Madridul este capitala europeană cu cea mai mare incidență a cazurilor deCOVID-19. Până la data de 13 septembrie, în capitala Spaniei, la fiecare 100.000 de locuitori existau 700,16 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit datelor publicate de European Centre for Disease Prevention and Control, citate deTVE.

Odată cu impunerea noilor restricții, locuitorii cartierelor închise vor putea să intre și să iasă din zonele în care locuiescdoar din motive legate demuncă, educațiesau îngrijiri medicale.Adunările publice și private vor fi limitate la șase persoane, iar parcurile vor fi închise.