CORONAVIRUS | Virgil Musta: ”Asistăm deja la un val doi în anumite zone ale ţării”

CORONAVIRUS | Virgil Musta: ”Asistăm deja la un val doi în anumite zone ale ţării”
sursa foto: Facebook

Deși specialiștii au preconizat că România de va confrunta cu un al doilea val de coronavirus în toamnă sau în iarnă, în ultima perioadă cazurile de infectare au crescut alarmant, iau unii doctori, inclusiv Virgil Musta, consideră că în anumite zone ale țării asistăm la un val doi.

Virgil Musta, despre valul doi de Covid-19: Asistăm deja în anumite zone ale ţării

Virgil Musta, medicul de la Spitalul Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, consideră că unele regiuni ale țării sunt în valul doi.

,,Asistăm deja la un val doi în anumite zone ale ţării. Dacă ne uităm la Braşov, numărul de cazuri este mai mare decât în perioada acută a pandemiei. Noi, din fericire, stăm bine, avem un număr foarte mic de cazuri, dar dacă nu vom fi precauţi şi nu vom înţelege că trebuie să respectăm regulile, sigur vom avea şi un al doilea val. Acesta poate apărea în lunile de toamnă, poate iarnă. Sper ca acesta să poată fi ţinut sub control cum a fost ţinut şi în timpul primului val de pandemie”, a spus Virgil Musta pentru Express de Banat.

Acesta a mai făcut declarații și despre sufocarea sistemului de sănătate, spunând că în zone precum Braşovul și Bucureştiul riscul de sufocare a sistemului de sănătate este deja prezent.

”Asta din cauză că oamenii nu înţeleg că există virus, că există transmitere, că trebuie să respectăm regulile şi că dacă nu le respectăm riscăm să ne relaxăm cu reguli mai stricte”, a completat medicul.

Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara: Într-o bună parte din țară, valul 2 cred că vine în iulie-august

Reamintim că, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, consideră că într-o mare parte din țară valul doi va veni în iulie – august și ”ne întoarcem la Starea de Urgență”.

”Inițial, când am calculat după statistica epidemiologică a unui virus, ne așteptam ca valul 2 să fie abia în noiembrie-decembrie. Am spus-o de mai multe ori, pentru că noi nu știm să fim responsabili și disciplinați… Mă gândesc la noi, ca și popor. Am privit acești pași de relaxare fără o anumită responsabilitate și, practic, ce am cerut noi au fost măsurile de bun simt: să te speli pe mâini, să îți aerisești casa, să porți mască pentru a fi protejat și tu și colegii. Nu am cerut măsuri extraordinare. Să ne limităm puțin distanța fizică la 1,5-2 metri, dacă avem o infecție respiratorie, să stăm acasă. Am cerut măsuri de bun simt, dar uitați-va cu ce ne confruntăm. Există un indice, care, dacă este subunitar, ne arată ca valul pandemic e în scădere, R-ul acela, care, dacă scade sub 1 la numărul de infectați pe cap de locuitori, înseamnă că pandemia e în scădere. Problema a fost că, odată ce s-a instituit al doilea val de relaxări, am constatat, și noi ne uităm la cifre de 2-3 ori pe zi, am constatat că numărul de îmbolnăviți crește, acum suntem la 1,4-1,6. Ajungem la nivelul din februarie-martie, de la începutul pandemiei”, a spus doctorul.

”În partea această a țării, încet, încet, valul 2 cred că vine în iulie-august. Am discutat cu epidemiologii, și am atras atenția, dacă respectăm aceste măsuri de bun simț, care nu sunt coercitive social sau de îngrădire a drepturilor sociale, terasele sunt deschise, s-au deschis muzeele, se poate circula, dar uitați-vă în supermarketuri sau în mall-uri câți poartă masca”, a adăugat el.

Raed Arafat, despre creșterea cazurilor de SARS-CoV-2 în România

Secretarul de Stat al MAI, Raed Arafat, pune creșterea cazurilor de infectare cu coronavirus din România pe seama relaxării populației în materie de responsabilitate, în contextul în care există în continuare măsuri restrictive în vigoare.

Totodată, acesta a făcut referire la populația tânără, care este de părere că „pandemia este o glumă”.

Ultima oră
15:07 - Virgil Popescu: Furnizorii au obligația să recalculeze facturile emise eronat fără penalități în termen de 15, perioadă în care se suspendă inclusiv o eventuală plată, iar debranșările sunt interzise (VIDEO)
15:03 - Florin Cîţu: Pentru mine, certificatul verde COVID e o prioritate / Trebuie să discutăm în coaliţie măsurile şi apoi să ieşim cu ele public
14:48 - Marcel Ciolacu: Este tardivă o lege a certificatului verde în acest moment
14:37 - Scandal de proporții la „Survivor România”. Doi Faimoși și-au aruncat cuvinte grele: „Ești nebun, ești pervers!” (GALERIE FOTO)
14:28 - Dan Dungaciu, despre mișcările Rusiei: Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că e o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje că invazia ar fi iminentă (VIDEO)
14:09 - Câți bani încasează Cătălin Zmărăndescu și Roxana Ciuhulescu de la Suriviro România 2022. Sumele primite pentru fiecare săptămână
14:02 - Probleme pentru Andra. De ce a ajuns artista la poliție (GALERIE FOTO)
13:53 - Aproape 150 de orașe și municipii în scenariul roșu. Cea mai mare rată de infectare, înregistrată într-o comună din județul Cluj
13:38 - Marcel Ciolacu, întrebat despre schimbarea conducerii ANRE: Mie nu mi-a solicitat cineva acest lucru. Nu știu dacă ANRE trebuie să urmărească facturi (VIDEO)
13:29 - Circa 4.500 de pacienți COVID-19 în spitale, cu peste 300 în plus față de ziua precedentă. La ATI sunt 350 de bolnavi infectați / 16.610 de cazuri noi și 58 de decese raportate în 24 de ore