Crăciunul, tot mai aproape. Chef Adrian Hădean a dezvăluit o rețetă de cozonac care circulă în familia sa de 5 generații: „A suferit puține modificări în ultima sută de ani”

Crăciunul, tot mai aproape. Chef Adrian Hădean a dezvăluit o rețetă de cozonac care circulă în familia sa de 5 generații: „A suferit puține modificări în ultima sută de ani”
Foto: Facebook @ Adrian Hădean

Crăciunul n-ar mai fi la fel fără mesele bogate care asesonează sărbătorile de iarnă din România. Chef Adrian Hădean le-a povestit iubitorilor de deserturi despre o rețetă care circulă în familia sa de cel puțin cinci generații și care, spune el, „a suferit puține modificări în ultima sută de ani”, transmite Ziarul de Iași.

Rețeta care circulă în familia lui Chef Adrian Hădean de cinci generații. De ce ingrediente aveți nevoie pentru doi cozonaci:

  • 1 kg făină
  • 250 g zahăr
  • 250 g unt
  • O lingură de ulei
  • 4 gălbenușuri
  • Un plic de zahăr vanilat
  • Coaja de la o lămâie
  • Sare
  • Esență de rom
  • 500 ml lapte
  • 35 g drojdie crudă

Cum se prepară

Drojdia trebuie pusă într-o cană cu lapte dezmorțit, cu o linguriță de zahăr. E important să cerneți făină – în caz contrar, nu va prinde aer în ea și va crește cât ar trebui. Totuși, să nu puneți prea multă drojdie ca să nu cumva să îi simțiți gustul în cozonac.

Miezul de nucă trebuie amestecat cu zahărul – o parte de zahăr la trei părți de nucă – și cu o linguriță de cacao, un artificiu mai degrabă estetic pentru că îi oferă nucii o culoare mai închisă, iar cozonacul va arăta mai bine în tăietură.

Făina trebuie amestecată cu patru gălbenușuri, un plic de zahăr vanilat, câteva picături de esență de roamă, coajă roasă de pe o lămâie, drojdia și o pișcătură de sare.

În tot acest timp, laptele se încălzește ușor, nu se fierbe, iar în el trebuie dizolvate cele 250 de grame de zahăr și untul. După ce l-ați lăsat un pic să se răcorească, se frământă cu făina. Un lapte prea cald ar putea afecta drojdia și, implicit, creșterea.

Frământatul durează puțin mai mult de jumătate de oră și se face numai cu mâna. E important să fie moale aluatul, ușor elastic.

Odată încheiat frământatul, aluatul se lasă la dospit un ceas de vreme sub un ștergar curat. Ulterior, se întinde într-o foaie mai groasă de jumătatea unui deget (culcat, nu în picioare) și se pune umplutura.

Cozonacul se răsucește și se așază în tavă. Trebuie lăsat acoperit să crească încă o jumătate de oră și se pornește cuptorul. Căldura trebuie să fie potrivită astfel încât cozonacul să se coacă încet și să crească statornic. Acesta va fi copt cam în trei sferturi de oră.

Se scoate din cuptor și se stropește cu apă, dar se acoperă repede cu un ștergar să prindă aburi și să se înmoaie coaja. Trebuie lăsat acoperit până se răcește.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`