În următoarea ședință CSAT se va decide numărul de militari români ce va fi păstrat în Afganistan anul viitor, în condițiile în care Statele Unite au anunțat joi că vor menține soldați în acest teatru de operațiuni și vor ca aliații să contribuie și ei.
Potrivit Mediafax, România are în Afganistan 640 de militari, dintre care 200 de ofiţeri instructori pentru trupele afgane, 420 de militari cu misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, precum şi 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic.
CSAT a decis ca doar 200 de ofiţeri instructori instructori să rămână în 2016 în Afganisan, iar restul militarilor să fie retraşi, dar liderul de la Casa Albă a anunțat joi că SUA vor menține 9.800 de militari în acest stat în 2016 și 5.500 în 2017.
Acest nivel al trupelor este cu mult superior celui dintr-un plan anterior, care prevedea menţinerea a numai 1.000 de militari americani, în cadrul ambasadei SUA, şi care trebuia să intre în vigoare înainte ca Obama să-şi încheie mandatul în 2017.
Ministrul Apărării Naţionale a anunţat, ulterior, că ministrul Mircea Duşa a avut joi o discuţie telefonică cu adjunctul secretarului apărării din SUA, Robert O.Work, despre evoluţia misiunii „Resolute Support” din Afganistan, oficialul american informând partea română în legătură cu anunţul preşedintelui Barack Obama privind continuarea misiunii.
„Oficialul american l-a informat pe ministrul român al apărării cu privire la declaraţia pe care o va face Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, referitoare la continuarea misiunii „Resolute Support” în anul 2016″, anunţa MApN.
Mircea Dușa a declarat tot joi pentru Digi24 că a discutat acest aspect cu adjunctul secretarului Apărării al SUA, într-o convorbire telefonică.
„Am aprobat ca pentru anul 2016 să participăm pe Resolute Support doar cu cei 200 de ofiţeri instructori pentru armata afgană. Sigur că, în discuţia avută astăzi cu adjunctul secretarului Apărării, am discutat acest subiect şi rămâne ca pe măsură ce se vor clarifica detaliile tehnice cu privire la Resolute Support pe 2016 să mai discutăm cu secretarul Apărării Ashton Carter acest subiect în perioada care urmează”, a spus Duşa.
Întrebat dacă, dat fiind anunțul americanilor, decizia României privind reducerea prezenței în Afganistan va fi schimbată, Dușa a susținut că „o decizie în acest sens nu poate fi luată decât de CSAT”. Ministrul Apărării nu a dorit să precizeze dacă oficialii americani i-au solicitat menţinerea forţelor în 2016 şi în ce număr.