CSM a sesizat Inspecția Judiciară: Sunt vizate declarații ale mai multor politicieni, printre care și ale premierului Ponta

CSM a sesizat Inspecția Judiciară: Sunt vizate declarații ale mai multor politicieni, printre care și ale premierului Ponta
Foto: agendadeiasi.ro

CSM a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la anumite declarații politice. Printre altele sunt criticate declarațiile premierului Ponta, dar și ale lui Varujan Vosganian, Ramona Mănescu sau Mihai Voicu.

Conducerea CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012, informează Mediafax.

USL a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze în dosarul fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, şi al fostului ministru de Interne, Ioan Rus, pe motiv că interceptările făcute în acest caz (Detalii AICI)  au fost ilegale.  Mănescu a precizat că în Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.
Mănescu a precizat și că Ioan Rus, în calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT şi, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat că îi sunt interceptate convorbirile.

În ce-l privește pe Varujan Vosganian, acesta a postat, în 9 august, pe blog-ul personal textul (preluat şi comentat de numeroase publicaţii de presă): ” … constat că s-a întrecut măsura. Un chestor este deja învinuit cu promptitudine, în numai două zile de week-end, la recomandarea expresă a preşedintelui suspendat. Lui îi urmează încă un secretar de stat şi apoi un ministru, pe motive pe care nu le înţelege nimeni, cum că nu şi-ar asuma răspunderea pentru nişte lucruri despre care toată lumea ştie că nu sunt adevărate. Listele electorale sunt transportate la Parchet cu noaptea în cap, fără să fie clară legalitatea acestei măsuri inedite”.

La rândul său, Mihai Voicu, vicepreşedinte al PNL, a declarat: „…Se pare că în România respectarea legii devine, în viziunea unora, abuz în serviciu. Sunt uimit de această cerere şi din păcate cred că are puternice conotaţii politice. (…) Nu cred în justeţea acestei cereri”.