Cu Ucraina în plin război, românii caută în farmacii un medicament care se administra în vremea regimului comunist: „Oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare”

Cu Ucraina în plin război, românii caută în farmacii un medicament care se administra în vremea regimului comunist: „Oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare”
Foto simbol: Pixabay

Cu Ucraina în plin război declanșat de Federația Rusă, o parte din locuitorii Capitalei cumpără un medicament care se administra în vremea regimului comunist după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986. O farmacistă din București spunea la începutul săptămânii pentru Gândul că 10% dintre clienți au solicitat iodură de potasiu, de frica unui atac nuclear.

Românii caută în farmacii iodură de potasiu, un medicament care se administra în vremea regimului comunist

„Azi, ca niciodată, 10% din clienți mi-au cerut iodură de potasiu. La scurt timp mi-am dat seama că, de fapt, oamenii se gândesc că ne atacă Putin cu armele nucleare. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare, pentru că previne absorbiția iodului radioactiv în tiroidă”, a spus farmacista.

Oamenii caută pastile cu iodură de potasiu și pe internet.

„O clientă mi-a spus că duminică se uitase pe internet și era 30 de lei un flacon cu iodură de potasiu, iar luni costa 70 de lei”, a adăugat farmacista bucureșteană.

Regimul comunist din România începuse să distribuie acest medicament, cu precădere în rândul copiilor, după dezastrul nuclear de la Cernobîl, din anul 1986.

Centrala nucleară de la Cernobîl a revenit în atenția publică odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, fiind unul dintre punctele strategice capturate de forțele militare ale Federației Ruse. În plus, componenta nucleară a fost adusă în discuție și de decizia Moscovei de a ridica la nivel de alertă maximă forțele „de descurajare” nucleară, fiind totodată nelipsită din liniile de propagandă ale Kremlinului.

Urmăriți B1TV.ro și pe