Cum a ajuns Ion Rădoi liderul de sindicat de la metrou. A fost implicat în politică în perioada 2000-2004

Cum a ajuns Ion Rădoi liderul de sindicat de la metrou. A fost implicat în politică în perioada 2000-2004

Ion Rădoi, liderul sindicaliștilor de la metroul din București, a fost plasat de DNA sub control judiciar, pentru folosirea influenței din funcția pe care o deține și șantajarea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

Rădoi și-ar fi folosit influența pentru a menține chioșcurile amplasate ilegal din 2018, anul în care a expirat contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului. Din închirierea chioșcurilor ilegale, Rădoi ar fi obținut 10 milioane de lei. De asemenea, Rădoi i-ar fi șantajat pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă și pe directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, prin blocarea transportului subteran pe data de 26 martie 2021, cu scopul de a-i deterimna să nu evacueze chioșcurile ilegale.

Mirel Rădoi se bucură de mare susținere din partea angajaților Metrorex, care au venit și la sediul DNA miercuri, 14 iulie, pentru a-l susține. Cine este, totuși, Ion Rădoi și cum a ajuns lider sindical?

Sindicalistul Ion Rădoi, la ieșirea din sediul DNA, în 14 iulie 2021. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ascensiunea lui Ion Rădoi, șeful sindicaliștilor de la metrou

Șef al sindicaliștilor de peste 15 ani, a cunoscut 20 de miniștri ai Transporturilor. Cele mai mari tensiuni le-a avut cu actualul ministru, Cătălin Drulă, care a declarat că are în vedere reduceri de salarii, în contextul crizei COVID-19.

Ion Rădoi a fost parlamentar din partea PDSR, devenit PSD, în două mandate, în legislatura 2000-2004, când Adrian Năstase ocupa funcția de prim-ministru, respectiv 2004-2008. Ion Rădoi a absolvit Facultatea de Electronică și Facultatea de Telecomenzi Feroviare. A profesat la Telemecanica Trafic Metrou din București și apoi a devenit șef de sindicat la Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), din anul 2005.

Directorul general Metrorex, amenințat de Ion Rădoi

USLM deține în proporție de 100% compania Sindomet Servcom SRL, care a încheiat de-a lungul timpului contracte cu Metrorex pentru spațiile comerciale și cele de publicitate. De asemenea, deține și un complex turistic la Bușteni, ce oferă reduceri de 99% pentru angajații Metrorex.

Cea mai mare a veniturilor generate de închirierea spațiilor comerciale și a celor publicitare ar fi intrat în conturile companiei Sindomet, potrivit declarațiilor ministrului Drulă.

Tensiunile între Ion Rădoi și Ștefan Paraschiv, respectiv Cătălin Drulă, au escaladat în acest an. În martie, Puterea.ro a publicat o înregistrare în care Ion Rădoi l-a umilit pe Paraschiv tete-a-tete, căruia i-a cerut cu indignare să se înțeleagă cu Guvernul, pentru menținerea nivelului de salarizare.

„Domnule director, hai ca să nu o lungim… Să vă iasă din cap cu reducerea cheltuielelor vizavi de personal și să vă iasă din cap și reducerea de personal!”, i-a transmis sfidător Rădoi, directorului Ștefan Paraschiv.

În cursul acestui an, ministrul Drulă și Rădoi s-au amenințat reciproc. Primul a anunțat faptul că va pune punct tiraniei lui Rădoi, iar cel de-al doilea a transmis în repetate rânduri faptul că Drulă nu va rezista prea mult la Guvern.