Măicuţele ştiu reţete vechi de sute de ani şi o mulţime de trucuri care le ajută să facă mâncare mai gustoasă. Secretele lor însă pot fi utilizate de orige gospodină, chiar la ea acasă!
În primul rând, măicuţele nu folosesc ulei în timpul postului. Bucatele gătite în această perioadă se prepară fără ulei, chiar dacă este doar grăsime vegetală. Şi uleiul este tot o grăsime, chiar dacă este vegetală., a explicat părintele Arsenie.
Ingredientele folosite de măicuţe sunt de calitate! La mănăstire nu se folosesc decât legume şi fructe naturale, cultivate pe peritoriile din împrejurimi. Maicile prepară conserve pentru iarnă din producţia proprie, iar vara se apelează la ingredientele proaspete, culese direct din grădină.
Bucătăria de la Cetăţuia este una variată. Aici maicile combină preparatele tradiţionale cu reţetele contemporane. Sarmalele cu crupe de porumb, mâncare de bob sau salata de ţelină cu maioneză de pufuleţi sunt numai câteva dintre bucate.
În Copou, se prepară în post o mâncare pe bază de fasole, ciuperci, cartofi şi rădăcinose, relatează sursa citată anterior. Nici deserturile nu lipsesc de pe mesele mănăstirilor, însă acestea sunt de post.