Cum faci diferența între gripă, răceală și COVID-19. Medicul infecționist explică prin ce se deosebesc simptomele

Cum faci diferența între gripă, răceală și COVID-19. Medicul infecționist explică prin ce se deosebesc simptomele

Gripa și răceala sunt întâlnite în special în sezonul rece, iar COVID-19 prezintă simptome similare celor două, ce i-ar putea induce în eroare pe oameni. Medicul infecționist a vorbit despre cum se pot deosebi cele trei, dar atrage atenția asupra faptului că testarea este esențială în procesul de determinare exactă a bolii, iar diagnosticul nu ar trebui să fie pus fără o analiză.

Medicul infecționist din Hunedoara, Carolina Radu a vorbit pentru Libertatea despre cum pot fi deosebite cele trei boli și a ținut să precizeze că, în general, cazuri de COVID-19 ce ajung în ATI sunt persoane nevaccinate împotriva bolii.

Cum poți face diferența între răceala, gripă și COVID-19

Între gripă și COVID-19 există asemănări, dar bolile și tratamentele sunt diferite, motiv pentru care identificare trebuie să se facă cu ajutorul testului.

Răceala sau virozele

Răceala sau virozele se manifestă fără frisoane, iar simptomele în general sunt reduse în intensitate. Rinovirusul afectează căile respiratorii superioare și se manifestă prin: Nas ușor înfundat, secreții nazale purulente, cefalee, dar nu există o stare generală de rău a organismului, a precizat medicul, pentru sursa citată mai sus.

Mai exact, nu veți avea frisoane sau febră în cazul unei răceli ori a unei viroze.

Totodată, ea a precizat că virozele și răcelile apar, în general, la schimbările de anotimp.

Gripa presupune simptome mai agresive

În cazul gripei, simptomele sunt diferite de cele ale răcelilor și virozelor. Cele mai frecvente simptome sunt frisoanele și febra, iar acestea ar putea ține până la 7 zile.

În cazul gripei, apar și durerile musculare și tusea, a mai precizat medicul. Mai pot apărea, de la caz la caz și simptome precum vărsături sau diaree.

În cazul gripei pot apărea și complicații precum amigdalite sau sinuzite.

Ce se întâmplă în cazul COVID-19

Medicul infecționist atrage atenția asupra faptului că simptomele de COVID-19, deși sunt poate similare cu gripa, sunt mult mai agresive, evoluția lor fiind una mult mai rapidă.

În cazul COVID, toate simptomele sunt mai severe, din sfera sindromului de tip respirator, de la nas înfundat, cefalee, dureri musculare, acea stare de curbatură, ca și cum ești bătut, mergând până la simptomul digestiv, diaree, vărsături (…) Apar o multitudine de simptome de debut și COVID-ul va rescrie patologia infecțioasă prin polimorfismul simptomatic. Apoi, sunt complicațiile. Iată, la un an și ceva de când a apărut, tot mai apar simptome noi”, a precizat medicul Carolina Radu, pentru Libertatea.

Ultima oră
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației