Cum profită românii de accidentul de la Fukushima: „Antidotul real antiradiaţii!”, promovat în stil mioritic

Accidentul nuclear de la Fukushima le aduce profit unora dintre comercianţii români. În pofida asigurărilor date de mai mulţi specialişti, conform cărora nu există motive de îngrijorare cu privire la particulele radioactive răspândite deasupra mai multor ţări, au început deja să apară tot felul de tratamente şi pilule minune care ne protejează de iradieri. Unul dintre aceste produse este promovat zilele acestea ca fiind „Antidotul real antiradiaţii!” şi o „Protecţie şi profilaxie reală împotriva posibilelor efecte ale norului radioactiv!”. Este vorba despre Modifilan, „unul dintre cele mai eficiente şi complexe mijloace de luptă a organismului uman împotriva radiaţiilor”.

Conform unui pliant care este împărţit la ora acutală trecătorilor pe străzile din Bucureşti, „Modifilan funcţionează ca o pompă ce extrage, transportă şi elimină din organism elementele radioactive”.

„Efectele asupra omenirii a unei catastrofe nucleare cum este cea de la Fukushima, Japonia la care asistăm în aceste zile pot fi comparate doar cu efectele detonării unei bombe nucleare. Nu trebuie să ne aflăm în imediată apropiere de locul dezastrului pentru a fi afectaţi de radiaţiile emise într-un asemenea caz. Curenţii de aer sau cei oceanici pot transporta elementele radioactive în jurul globului. Şi nu neapărat vom resimţi aceste efecte pe moment ce am fost contaminaţi cu elemente radioactive, ele pot apărea in timp şi peste 10 – 20 ani. Persoanele care absorb radiaţiile emanate de către accidentele nucleare din atmosferă riscă, pe termen lung, diferite forme de cancer sau mutaţii genetice”, se arată în fluturaşul respectiv.

„Norul radioactiv de la Fukushima a tranzitat şi teritoriul Romîniei, iar acest fapt se poate solda cu consecinţe. Elemente radioactive – Iod radioactiv, Stronţiu radioactiv, Poloniu radioactiv, Plutoniu radioactiv transportate pe calea aerului ajung pe pământ înpreună cu ploile sau curenţii de aer, iar de aici inevitabil în organismele noastre”, continuă descrierea celor care promovează acest produs.

„Acum este imperativ un curs profilactic cu Modifilan!”, se încheie avertismentul acestora.

Aceeaşi pastilă, altă promovare

În fluturaşul care promovează acest produs, se mai precizează că „Modifilan este folosit acum pentru prevenirea şi profilaxia efectelor radiaţiilor de la Fukushima în ţări precum: SUA, Rusia, ţări ale Europei”. O mare parte dintre aceste mesaje apar şi pe site-ul creat pentru promovarea produsului în România.  Nu acelaşi lucru se petrece, însă, şi în versiunea americană a site-ului.

Astfel, de pe prima pagină a site-ului modifilan.ro, aflăm că pastilele respective ne vor ajuta să luptăm cu efectele nocive ale radiaţiilor provenite de la centrala nucleară de la Fukushima. Informaţia nu se regăseşte, însă, şi pe site-ul modifilan.com, unde prima pagină este dedicată exclusiv prezentării produsului.

Iată cum arată descrierea românească:


 

Iată şi versiunea americană:

 

Mencinicopschi recomandă produsul fără voia sa

Înainte de descrierea produsului şi a contextului în care ne aflăm, pe pliantul împărţit prin Capitală apare un citat al biologului, biochimistului şi cercetătorului român Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi:

„Modifilan conform mecanismului său principal de acţiune se încadrează în clasa „Sorbenţi-Chelatori”, fiind un mijloc natural şi eficace de luptă împotriva agenţilor ecotoxici (radionuclizi, metale grele, agenţi chemotoxici naturali şi artificiali, contaminaţi bilogici), care poluează alimentul, ape, aerul, corpul uman”.

Contactat de B1.ro, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a precizat că nu şi-a dat acordul să fie asociat cu acest produs şi că a cerut încă de acum câţiva ani ca numele său să fie înlăturat din textul de promovare a produsului.

„Ştiu despre existenţa lui, dar nu le-am dat eu acordul. De câţiva ani se întâmplă. Le-am spus că nu vreau să fiu asociat, ei zic că l-au scos”, ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi.

Cu toate acestea, specialistul a ţinut să precizeze că produsul în sine nu este unul rău, întrucât este bazat p e o serie de substanţe biologic active din algele marine, pe care, susţine profesorul, este oricum recomandat să le consumăm.

„La români e o barieră psihologică. Nu poţi să le spui să mănânce alge. (…) Produsul este bun, la fel ca şi algele, care ar fi bine să le consumăm în această perioadă, dar atenţie, să nu provină din locuri poluate”, ne-a mai precizat doctorul Mencinicopschi.

Modifilan se găseşte în farmacii şi plafare sub forma unor flacoane care conţin 90 de comprimate, produsul fiind vândut cu circa 30 de lei. Spre deosebire de textul românesc de promovare, produsul în sine nu face referire la accidentul nuclear produs în Japonia.

 

Ultima oră
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre