Curtea Constituţională: Trecerea ICR de la Președinție la Senat este constituțională

Curtea Constituţională: Trecerea ICR de la Președinție la Senat este constituțională

Curtea Constituţională a decis marți că ordonanța prin care Institutul Cultural Român trece din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituțională.

„În ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis respingerea excepţiei de neconstituţionalitate”, informeazã, într-un comunicat Biroul de presã al CC, citat de Mediafax.

Guvernul  României a adoptat pe 13 iunie Ordonanţa de Urgenţă 27 per 2012, prin care Institutul Cultural Român trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului. Acesta în termen de maximum 15 zile trebuie să numească atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativă  era asigurată de preşedintele Horia Roman Patapievici  şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş – vicepreşedinţi. Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a institutului.

În 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CC în acest caz, a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului. Funcţia a fost preluată interimar de către Valer Dorneanu

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”