Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA: Avocații atacă decizia

Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA: Avocații atacă decizia

Dan Voiculescu a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi civile în dosarul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat de spălare de bani şi de prejudicierea statului cu 60 milioane euro. Decizia magistraților Tribunalului București nu este definitivă, iar avocații omului de afaceri au anunțat deja că vor formula recurs.

Întrebat dacă mai poate candida la alegerile europarlamentare, avocatul lui Dan Voiculescu a evitat să dea un răspuns concret, arătând că decizia magistraților nu este definitivă.

„Cu siguranță vom ataca decizia. Hotărârea nu este definitivă. Din moment ce nu este definitivă, înseamă că funcționează principiul de nevinovăție, chiar dacă acesta este diminuat”, a spus Gheorghiță Mateuț, într-o intervenție telefonică în emisiunea „România, acum”, de pe B1 TV.

Vezi AICI reacția lui Dan Voiculescu după decizia Tribunalului

Tot în acest dosar, Tribunalul București l-a condamnat pe Gheorghe Mencinicopschi la o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare. Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean.

Vezi AICI reacţia lui Gheorghe Mencinicopschi

Alți inculpați din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre au primit câte cinci ani de închisoare.

Instanța l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acțiuni de la ICA.

De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori în decembrie 2008 deoarece s-ar fi folosit de funcţia sa politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real. Acesta este acuzat de spălare de bani, dar şi că a făcut abuz de funcţia de conducere a unui partid politic pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Vezi AICI cum şi-a prezis Dan Voiculescu sentinţa

Concret, este vorba despre aproape 4 hectare de teren şi unul de construcţii în Băneasa care au fost cumpărate de liderul conservator la un preţ de 75 de ori mai mic. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 60 de milioane de euro.


De-a lungul celor 5 ani de la începerea anchetei în dosarul ICA, Dan Voiculescu a făcut tot posibilul pentru a scăpa să fie judecat de către Curtea Supremă, singura instanţă care poate judeca demnitari.

Aşa că fondatorul PC şi-a dat demisia din Parlament de două ori, tertip prin care dosarul său s-a tot plimbat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti.

Prima dată, Dan Voiculescu şi-a dat demisia în iunie 2012, când a acuzat că nu i s-a aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor în caz de evaziune fiscală.

Nici după ce a redevenit senator în urma alegerilor parlamentare, Voiculescu n-a încetat să evite întoarcerea dosarului ICA la Înalta Curte şi a suţinut că din moment ce nu a depus jurământul, nu a dobândit oficial calitatea de senator.

Cazul său a ajuns însă în mâinile completului care l-a judecat şi pe Adrian Năstase.

Aşa că de teamă să nu aibă aceeaşi soartă ca fostul premier, mogulul şi-a dat din nou demisia în ianuarie 2013. De această dată, spune el, pentru ca imunitatea sa de parlamentar să nu fie o piedică în calea justiţiei.

Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani cu executare: Avocații atacă decizia

Embed:
Ultima oră
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare
16:53 - Acuzații de fraudă la alegerile din USR-PLUS. Se solicită suspendarea procedurii
16:22 - Răzvan Cherecheș: „Pregătiți-vă! Ne așteaptă o iarnă lungă, cu multe restricții!”
16:16 - Motivul pentru care Ion Țiriac a lipsit de la cununia Simonei Halep. Ilie Năstase l-a dat de gol: „Eu așa am înțeles”