Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)

Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că, date fiind pierderile generate de pandemia în învățământ, este esențial ca elevii să meargă la școală, iar anul școlar să fie prelungit în vară. Cât despre testarea copiilor pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, Funeriu a precizat că dacă germanii au reușit să rezolve problema, ar trebui să putem și noi.

Declarațiie au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Daniel Funeriu, despre testarea elevilor pentru depistarea infecției cu coronavirus

Fostul ministru a explicat cum a fost rezolvată în Germania problema testării COVID a elevilor.

„Trebuie să fim cartezieni, trebuie să fim raționali. Vă amintiți că acum ceva vreme s-au achiziționat teste din acelea pentru care e luat eșantionul din nas și toată lumea a fost împotrivă, nimeni n-a vrut să testeze copiii ba că e invaziv, ba că e dificil. Situațiile excepționale cer eforturi suplimentare din partea tuturor. Suntem într-o situație excepțională.

Eu compar cu situația din Germania, băiatul meu învață acolo. Din mai, el e testat de trei ori pe săptămână. Copiii se testează singuri de trei ori pe săptămână, la începutul orelor, cu teste similare cu acestea (luate de România). Nu e nicio problemă. Copiii s-au amuzat un pic la început, dar apoi lucrurile au decurs normal.

Ei fac la școală. Sigur că asta necesită un mic efort suplimentar din partea profesorului: să vină cu punga, elevii să arunce aceste teste.

Dacă copiii și profesorii nemți pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați. Sigur, e un efort suplimentar, dar situația e excepțională. Opinia mea e că e util și bun pentru societate ca fiecare dintre noi să-și asume un efort suplimentar”, a declarat Daniel Funeriu.

Acesta a precizat că și un copil de 6 – 7 ani se poate testa singur: „Va lua asta ca joc după ce face de două – trei ori”.

Funeriu a mai spus că elevul testat pozitiv e izolat, iar clasa intră și ea în izolare când sunt înregistrate două cazuri într-o singură săptămână. Elevii din școală care au intrat în contact cu cei din clasa respectivă trebuie să rămână și ei acasă.

Daniel Funeriu insistă: Copiii trebuie să meargă la școală

Fostul ministru a declarat că pierderile generate de pandemie în învățământ sunt uriașe, deci e esențial ca elevii să meargă la școală. Niciun efort nu e prea mare în acest scop, a punctat acesta.

„Lucrul care mi se pare exențial: copiii trebuie să meargă la școală. Pierderile din primul an al pandemiei au fost uriașe. Le vom vedea mult timp de caum înante. Deci niciun efort nu e prea mare pentru a ne duce copiii la școală în siguranță.

Problema e de ce abia acum, în decembrie, ajung testele. De ce nu s-a făcut acest lucru din aprilie – mai, când au apărut testele?”, a mai afirmat fostul ministru.

Funeriu a mai precizat și că anul școlar ar trebui prelungit: „Având în vedere cât s-a pierdut în pandemie, nu pot înțelege de ce nu prelungim anul școlar pe vară, când sunt mai puține cazuri”.

Ultima oră
10:21 - Focar de coronavirus la Spitalul Județean de Urgență din Buzău. Câți oameni s-au infectat și măsurile luate de conducerea unității medicale
10:17 - Giganții tehnologici americani, în vizorul Parlamentului European. Cum ar urma să fie combătut conținutul ilegal
10:16 - Directorul STB, Adrian Criț: Propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă, cu condiția ca angajații să intre de azi pe traseu. Bucureștenii nu trebuie să sufere din cauza intereselor unor lideri sindicali (VIDEO)
10:11 - Nicușor Dan, despre greva ilegală de la STB: Să nu reiei lucrul, riscând pierderea contractului de muncă și condamnarea penală, e o atitudine irațională / Suntem hotărâți să mergem înainte în aplicarea legii (VIDEO)
10:06 - Franța, Spania și Italia, printre țările europene din zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor de risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)
09:59 - Intrarea trupelor ruse în Ucraina va fi considerată o invazie indiferent de scara ofensivei, spune Joe Biden. Președintele SUA fusese criticat după ce a vorbit despre „o incursiune minoră”
09:43 - Ce se întâmplă cu vila lui Victor Socaciu, la doar o lună de la deces. Văduva artistului, decizie radicală la Cornu  
09:36 - Șefii diplomațiilor din SUA și Rusia, discuții cruciale la Geneva. Antony Blinken, mesaj ferm: Unitatea transatlantică ne dă o putere pe care Rusia nu o poate și nu o va putea egala
09:33 - Surse: STB vrea să suspende contractele de muncă ale angajaților care continuă greva ilegală. 250 de noi șoferi sunt pregătiți să înceapă lucrul
09:12 - Ministrul Adrian Câciu a anunțat când ar putea adopta România moneda euro