Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)

Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că, date fiind pierderile generate de pandemia în învățământ, este esențial ca elevii să meargă la școală, iar anul școlar să fie prelungit în vară. Cât despre testarea copiilor pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, Funeriu a precizat că dacă germanii au reușit să rezolve problema, ar trebui să putem și noi.

Declarațiie au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Daniel Funeriu, despre testarea elevilor pentru depistarea infecției cu coronavirus

Fostul ministru a explicat cum a fost rezolvată în Germania problema testării COVID a elevilor.

„Trebuie să fim cartezieni, trebuie să fim raționali. Vă amintiți că acum ceva vreme s-au achiziționat teste din acelea pentru care e luat eșantionul din nas și toată lumea a fost împotrivă, nimeni n-a vrut să testeze copiii ba că e invaziv, ba că e dificil. Situațiile excepționale cer eforturi suplimentare din partea tuturor. Suntem într-o situație excepțională.

Eu compar cu situația din Germania, băiatul meu învață acolo. Din mai, el e testat de trei ori pe săptămână. Copiii se testează singuri de trei ori pe săptămână, la începutul orelor, cu teste similare cu acestea (luate de România). Nu e nicio problemă. Copiii s-au amuzat un pic la început, dar apoi lucrurile au decurs normal.

Ei fac la școală. Sigur că asta necesită un mic efort suplimentar din partea profesorului: să vină cu punga, elevii să arunce aceste teste.

Dacă copiii și profesorii nemți pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați. Sigur, e un efort suplimentar, dar situația e excepțională. Opinia mea e că e util și bun pentru societate ca fiecare dintre noi să-și asume un efort suplimentar”, a declarat Daniel Funeriu.

Acesta a precizat că și un copil de 6 – 7 ani se poate testa singur: „Va lua asta ca joc după ce face de două – trei ori”.

Funeriu a mai spus că elevul testat pozitiv e izolat, iar clasa intră și ea în izolare când sunt înregistrate două cazuri într-o singură săptămână. Elevii din școală care au intrat în contact cu cei din clasa respectivă trebuie să rămână și ei acasă.

Daniel Funeriu insistă: Copiii trebuie să meargă la școală

Fostul ministru a declarat că pierderile generate de pandemie în învățământ sunt uriașe, deci e esențial ca elevii să meargă la școală. Niciun efort nu e prea mare în acest scop, a punctat acesta.

„Lucrul care mi se pare exențial: copiii trebuie să meargă la școală. Pierderile din primul an al pandemiei au fost uriașe. Le vom vedea mult timp de caum înante. Deci niciun efort nu e prea mare pentru a ne duce copiii la școală în siguranță.

Problema e de ce abia acum, în decembrie, ajung testele. De ce nu s-a făcut acest lucru din aprilie – mai, când au apărut testele?”, a mai afirmat fostul ministru.

Funeriu a mai precizat și că anul școlar ar trebui prelungit: „Având în vedere cât s-a pierdut în pandemie, nu pot înțelege de ce nu prelungim anul școlar pe vară, când sunt mai puține cazuri”.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
00:00 - Florin Cîțu a susținut că decizia renunțării la certificatul verde COVID la locul de muncă i-a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri