De ce mor oamenii cu zile pe drumurile din România. Cătălin Codescu (AVAC): Infrastructura e esențială, dar autoritățile ignoră asta. ”Factorul drum” poate transforma o simplă eroare umană într-un accident mortal (VIDEO)

De ce mor oamenii cu zile pe drumurile din România. Cătălin Codescu (AVAC): Infrastructura e esențială, dar autoritățile ignoră asta. ”Factorul drum” poate transforma o simplă eroare umană într-un accident mortal (VIDEO)
Drumurile proaste, principala cauză a accidentelor mortale din România. Explicațiile au venit de la Cătălin Codescu, președintele AVAC. Sursă foto: Captură Video B1 TV / Cătălin Codescu (Facebook)

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), a declarat joi, pentru B1 TV, că în România foarte multe accidente se produc din cauza drumurilor proaste.

„Principalul principiu într-o strategie de siguranță rutieră e următorul: omul poate greși, omul e supus greșelii, de aceea trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum, încât atunci când se produce o eroare umană, să nu se producă un accident, sau dacă s-a produs, consecințele să fie mai puțin grave”, a explicat acesta.

Din păcate, a continuat Codescu, autoritățile române ignoră complet acest lucru și pur și simplu scot aproape complet ”factorul drum” din rândul cauzelor care produc accidentele rutiere. Cum principala cauză e ignorată, evident că problema persistă.

Președintele AVAC a mai reproșat autorităților că tratează situația pompieristic, rezolvând probleme punctuale în infrastructura rutieră abia după ce se produc accidente mortale în zonele respective.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Drumurile proaste – principala cauză de producere a accidentelor rutiere

„Problema infrastructurii e problema-cheie. Noi, anul trecut, dacă nu mă înșel, am trimis o adresă către Direcția de Transporturi din Comisia Europeană și ne-au răspuns clar că, într-adevăr, infrastructura rutieră e factor-cheie în ecuația siguranței rutiere și principala problemă pentru creșterea gradului de siguranță rutieră o repzentintă infrastructura.

Vorbeați de strategie… Noi avem de trei luni, pe hârtie, o strategie a siguranței rutiere pentru 2022-2030, că suntem țara cu cele mai nesigure, negre, pătate de sânge artiere rutiere din Europa, dar această strategie e doar un document formal, care nu implementează principii sănătoase, solide, nu validează niște valori în jurul cărora să fie implementate niște principii sănătoase, pentru a crește gradul de siguranță rutieră.

Principalul principiu într-o strategie de siguranță rutieră e următorul: omul poate greși, omul e supus greșelii, de aceea trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum, încât atunci când se produce o eroare umană, să nu se producă un accident, sau dacă s-a produs, consecințele să fie mai puțin grave”, a spus președintele AVAC.

Codescu a reproșat autorităților că ignoră complet acest principiu esențial în siguranța rutieră: „Acest lucru la noi nu e recunoscut, îmbrățișat, acest principiu e ignorat total de autorități Infrastructura rutieră e factor-cheie, ea stă la baza unui foarte mare procent de accidente. Din păcate, ce e foarte grav e că problemele evidente de infrastructură nu sunt prinse în cauzalitate accidentelor. Noi avem în statistica Poliției Române doar 0,2 – 0,3 din accidente ca având cauzalitate factorul infrastructură”.

Președintele AVAC: Autoritățile acționează pompieristic când vine vorba de accidnetele rutiere

Cătălin Codescu a mai reproșat autorităților că „acționează pompieristic” atunci când vine vorba de accidente, și chiar mai rău de atât, în sensul că așteaptă întâi să moară oameni, apoi să iasă cu scandal public, iar specialiștii să le atragă atenția, ca abia apoi să ia și ele măsuri.

„Avem nenumărate memorii depuse la mai toate autoritățile statului.

Anul trecut s-a produc un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane și vătămarea gravă a altei persoane, pe Autostrada București-Pitești, pe la km 40. A fost dat la toate posturile TV. Un camion circula cu roțile din dreapta pe banda de sigurnață și a intrat în trei mașini care erau oprite pe banda de siguranșă pentru rezolvarea unor probleme tehnice.

Am fost la fața locului, am sesizat că marcajul care delimitează pareta carosabilă de banda de siguranță era un marcaj simplu, structurat, nu marcajul prevăzut de normele în vigoare privind șoselele de mare viteză, anume marcajul rezonator, singurul care transmite acel mesaj eficient sonor și în volan pentru șofer.

Deși acest marcaj rezonator e obligatoriu pentru autostrăzi, la noi n-a fost. Noi am spus atunci că dacă exista acest marcaj, șansele erau mari ca accidentul să nu se fi produs.

La două-trei săptămâni de la intervenția noastră la toate trusturile de presă, a apărut un ordin intern la nivelul CNAIR în care s-a menționat clar că din ziua respectivă pe toate autostrăzile, drumurile expres și drumurile naționale deschise traficului europeană să se pună numai marcaj rezonator”, a mai declarat Cătălin Codescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)