Întrebarea Centenarului: De ce nu au survolat avioanele F16 peste Arcul de Triumf? Iată răspunsul specialiștilor

Întrebarea Centenarului: De ce nu au survolat avioanele F16 peste Arcul de Triumf? Iată răspunsul specialiștilor
sursă foto: adevarul.ro

Paradele militare de Ziua Națională Centenară din toată țara au adus noi premiere în ceea ce privește numărul asistenței, dar și efectivele de soldați care au mărșăluit pe cele mai importante bulevarde ale României.

Cu toate acestea, una dintre întrebările Centenarului rămâne cea referitoare la absența avioanelor F16 Fighting Falcon (Baza 86 Aeriană Borcea) de la parada militară din București. Astfel, aviatiamagazin.com vine să confirme explicația oferită de oficiali și scrie că celebrele aeronave au lipsit de pe cerul capitalei pentru că, sâmbătă dimineață, pista Bazei Borcea a fost acoperită de un strat destul de gros de gheață.

Publicația mai scrie că, deși autoritățile au muncit mult pentru a rezolva problema, natura a fost mai puternică decât ambiția umană, astfel că avioanele F16 n-au mai putut să-i încânte pe bucureșteni.

Spre deosebire de MiG-urile 21, F16-urile sunt mult mai expuse în cazul obiectelor ce ar putea intra la motor, deoarece admisia are dimensiuni apreciabile și este plasată în partea de jos, foarte aproape de pistă.

Din această cauză, spune sursa citată, utilizarea pistei se face în condiții foarte bine controlate. Înaintea decolărilor se folosește un utilaj special, ce curăță asfaltul pentru a minimaliza riscul absorbției de obiecte în admisie și, de acolo, în motor.

Așadar, dacă vrei ca avioanele F16 să decoleze, gheața trebuie îndepărtată complet de pe pistă, aspect pe care autoritățile n-au reușit să-l rezolve. Aceeași sursă mai adaugă că: baza de la Borcea fiind amplasată în mijlocul câmpului, este la mila vremii, iar pe timp de iarnă vântul este puternic, temperaturile scăzute și umiditatea ridicată „produc” relativ repede un strat destul de gheață. Acest lucru s-a întâmplat și sâmbătă dimineață și, cum decolarea pentru București era prevăzută dimineață, nu a fost suficient timp pentru a curăța pista.

În ceea ce privește parada de la Alba Iulia, putem spune că românii de acolo au fost mai norocoși, pentru că avioanele F16 de la Escadrila 53 au reușit să ajungă și au survolat desfășurarea de forțe din orașul Marii Uniri, care a început la orele 15:00.

Prin urmare, zborurile lansate de pe alte baze, precum Mihail Kogălniceanu și Boboc, nu au prea mare relevanță, dat fiindcă avioanele F16 au alte necesități decât IAR-99 și MiG-21.

Nu în ultimul rând, autorul articolului mai spune că întrebarea „ce făceam în caz de război, nu decolau avioanele?” este una destul de legitimă, dar că autoritățile și-au recunoscut greșeala și par să-și fi asumat întâmplarea. Acest lucru ne lasă cu speranța că pe viitor nu vom mai avea parte de aceleași incidente, chiar dacă vremea nu va ține cu noi întotdeauna.

„Absenta F-urilor 16 de la Bucuresti mi se pare o palma data celor care au hotarat ca MiG-urile 21 sa nu survoleze Bucurestiul. Asa am ajuns ca, in an Centenar, vointa politico-militara si vremea nefavorabila sa ne aduca in situatia in care singurele aparate de lupta ce au survolat Arcul de Triumf sa fie avioanele CF-188 canadiene…”, conchide cu gust amar articolul aviatiamagazin.com

Urmăriți B1TV.ro și pe