Fiscul vine pe urmele deţinătorilor de criptomonede. Ce trebuie să facă cei care ai obţinut venituri din ele

Fiscul vine pe urmele deţinătorilor de criptomonede. Ce trebuie să facă cei care ai obţinut venituri din ele

Contribuabilii care au obţinut venituri din criptomonede vor trebui să declare la Fisc aceste venituri până la data de 15 iulie 2018, odată cu depunerea Formularului unic 212.

Acest lucru se aplică deținătoilor care au obținut criptomonedele atât prin minare, cât şi prin achiziţie de pe burse ori în schimbul vânzării de bunuri, informează ZF.

Astfel, veniturile trebuie declarate pentru impozitarea de 10%, iar dacă au depăşit pragul de 22.800 de lei în anul anterior, trebuie declarate şi în vederea aplicării contribuţiilor sociale şi a celor pentru sănătate, doar dacă persoana este salariată.

„Este mai bine ca aceste venituri să fie declarate, chiar dacă acum Fiscul se bazează exclusiv pe conformarea voluntară. Oricum, la încasarea veniturilor din criptomonede este utilizat contul bancar, şi acolo se va vedea totul, din punct de vedere fiscal”, a declarat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe din cadrul EY România.

Atât timp cât criptomonede (Bitcoin, Ethereum, Ripple etc.) sunt recunoscute ca valută, veniturile trebuie trecute la categoria venituri din investiţii, din activităţi financiare sau la categoria „alte venituri”. Veniturile fiinanciare se iau în considerare şi pierderile, declarându-se numai diferenţa dintre câştiguri şi pierderi, în timp ce la „alte venituri” trebuie declarate sumele ca atare.

„Există persoane care au realizat venituri de ordinul milioanelor de euro din criptomonede şi care şi-au pus problema declarării. Le-am recomandat să le declare, pentru că este mai sigur aşa”, au sfătuit experții fiscali.

Tags: