Dependența de internet modifică creierul tinerilor și le poate afecta grav memoria și felul în care iau deciziile

Dependența de internet modifică creierul tinerilor și le poate afecta grav memoria și felul în care iau deciziile
Sursa foto: Shutterstock

Tinerii dependenți de internet se confruntă cu schimbări în chimia creierului lor, care ar putea duce la comportamente și mai dependente, sugerează un studiu.

Internetul reduce activitatea gândirii active

Studiul, publicat în PLOS Mental Health, a analizat cercetările anterioare folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a examina modul în care regiunile creierului interacționează la persoanele cu dependență de internet.

Ei au descoperit că efectele au fost evidente în mai multe rețele neuronale din creierul tinerilor și că a existat o activitate crescută în părți ale creierului atunci când participanții se odihneau.

În același timp, a existat o scădere generală a conectivității funcționale în părți ale creierului implicate în gândirea activă, care este rețeaua de control executiv al creierului responsabil de memorie și de luare a deciziilor, potrivit The Guardian.

Cercetarea a constatat că aceste schimbări au dus la comportamente și tendințe de dependență la adolescenți, precum și schimbări comportamentale legate de sănătatea mintală, dezvoltare, capacitatea intelectuală și coordonarea fizică.

Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare

Max Chang, autorul principal al studiului și student la Master la Institutul pentru Sănătatea Copilului din UCL Great Ormond Street (GOS ICH), a declarat: „Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare în timpul căreia oamenii trec prin schimbări semnificative în biologia, cogniția și personalitatea lor.

„Ca urmare, creierul este deosebit de vulnerabil la îndemnurile legate de dependența de internet în această perioadă, cum ar fi utilizarea compulsivă a internetului, dorința de a folosi mouse-ul sau tastatura și consumul de media.

Descoperirile studiului nostru arată că acest lucru poate duce la schimbări comportamentale și de dezvoltare potențial negative care ar putea avea un impact asupra vieții adolescenților. De exemplu, aceștia pot lupta să mențină relațiile și activitățile sociale, să mintă în legătură cu activitatea online și să se confrunte cu mâncatul neregulat și somnul perturbat.”

Chang a adăugat că speră că descoperirile să demonstreze „modul în care dependența de internet modifică legătura dintre rețelele creierului în adolescență”, ceea ce va permite apoi tratarea eficientă a semnelor timpurii ale dependenței de internet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor
19:53 - De ce s-a îngrășat chef Sorin Bontea în ultima vreme: „Mi-e foame de aș mânca și pietre”
19:24 - Bărbat de 73 de ani, dat dispărut în Capitală. Ultima oară a fost văzut în zona Pantelimon
19:13 - MAE: Se confirmă cetăţenia română a unei persoane reţinute în aşa-zisa republică Abhazia. Reprezentanţii ministerului continuă demersurile pentru a acorda asistenţa consulară
18:41 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 decembrie: Majoritatea Balanțelor sunt la o răscruce în ce privește investițiile, gestionarea zonei financiare (VIDEO)
18:17 - Ministerul Culturii: Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă
17:58 - SRI vrea să se odihnească după ce a pierdut războiul hibrid: Își renovează hotelul din Călimănești-Căciulata. Valoarea investiției e de zeci de milioane de lei
17:27 - Un primar din Prahova a fost pus sub control judiciar într-un dosar deschis după moartea unui adolescent
16:54 - USR cere publicarea execuției bugetare: „De ce? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri și ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic”
16:30 - Tiberiu Boşutar, deputat-ales AUR, e cercetat sub control judiciar, după ce a instigat la aruncarea în aer a sediilor unor instituții