Dezastru. Sumele ridicol de mici recuperate de ANAF din banii furați de condamnații definitiv

Dezastru. Sumele ridicol de mici recuperate de ANAF din banii furați de condamnații definitiv
Foto: Captură B1 TV

În ultimii trei ani și jumătate, rezultatele obținute de ANAF în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor în dosarele finalizate cu condamnări definitive au fost de-a dreptul dezastruoase. Agenția Națională de Administrare Fiscală nu a reușit să recupereze decât circa 85 de milioane de euro, deși doar trei mari dosare de corupție – ICA, dosarul Transferurilor și Carom – au adus un prejudiciu total de 140,5 milioane euro, informează Newsweek. De exemplu, în dosarul dosarul ICA / Dan Voiculescu, ANAF a recuperat până la 7 iulie 2020 mai puțin de 9 milioane de euro, deși prejudiciul e de circa 60 de milioane de euro.

Cât a recuperat ANAF în ultimii 3 ani și jumătate din prejudiciile stabilite de instanțe

Încasările obținute de ANAF din „activitatea de executare silită în cazurile speciale care fac obiectul hotărârilor judecătorești definitive în materie penală“ sunt ridicol de mici. În ultimii trei ani și jumătate, Agenția a recuperat 85 de milioane de euro, deși doar dosarele de corupție ICA, dosarul Transferurilor și Carom au adus un prejudiciu total de 140,5 milioane euro.

În 2017, doar din dosarele instrumentate de DNA trebuiau recuperate 729.339.670 lei, însă ANAF nu a reușit să obțină decât 158.774.090 lei.

În 2018, din 355.242.440 lei prejudicii consemnate de instanțe în dosrele de corupție, Agenția a recuperat doar 97.814.467 lei.

Iar în 2019, ANAF a recuperat doar 135.262.198 lei din 566.387.195 lei.

În primele șase luni din acest an, ANAF a reușit să recupereze doar 27.278.704 lei, mai precizează Newsweek.

În 2018, fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, declarase că din 2013, în ultimii cinci ani, instanțele s-au pronunțat pentru confiscare de bunuri de peste un miliard de euro. Organele judiciare trebuiau să se asigure că banii ajung la bugetul statului.

„Urmăream procentul de executare efectivă, era de 10-11 la sută. Dar haideți să ne imaginăm ce se putea face în România cu un miliard de euro”, afirma Kovesi la acea dată.

800 de dosare, clasate după decizia CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Prejudiciul pierdut – 426 milioane de euro

La începutul lunii trecute, DNA a transmis că 801 dosare penale au fost închise, din iulie 2016 până în prezent, după decizia Curții Constituționale privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Valoarea prejudiciilor constatate de procurorii anticorupție în aceste dosare depășește 426 de milioane de euro. Banii nu vor mai putea fi recuperați niciodată.

În replică, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, i-a transmis lui Crin Bologa, procurorul-șef DNA, că treaba procurorilor anticorupție este să aplice deciziile CCR, nu să le comenteze.

Direcția Națională Anticorupție a revenit apoi cu un comunicat în care a precizat că niciodată nu a comentat deciziile CCR, ci doar le-a aplicat, iar dovada este tocmai faptul că a fost nevoită să închidă atât de multe dosare.

Între timp, mai mulți români figurează ca neasigurați în sistemul de sănătate, deși ar avea toate taxele achitate la zi. Ei nu pot beneficia de tratament și medicamente gratuite. Reprezentații ANAF dau vina pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. CNAS dă vina pe angajatorii care ar fi completat greșit formularele salariaților.

Ultima oră
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul