Dinescu, despre Andreicuț: Nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat

Dinescu, despre Andreicuț: Nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat
Foto: evz.ro

Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat vineri pentru ziarul Gândul că noul Mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuț, a fost „un caz atipic”, de colaborare cu Securitatea, întrucât a fost şantajat şi nu s-a oferit să colaboreze, precum alţi preoţi.

„A câştigat în instanţă şi cred că a avut dreptate. (…) Din câte îmi amintesc, Andreicuţ a fost un caz atipic. Faţă de alţi preoţi, nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat. Din câte îmi amintesc, a fost o poveste cu un student pentru care intervenise. Securitatea l-a ameninţat cu închisoarea, iar Andreicuţ a semnat angajamentul de colaborare ca să scape”, a declarat Mircea Dinescu.

În 1983, mitropolitul Andrei Andreicuţ a fost acuzat că a mituit un profesor de la Seminarul Teologic din Bucureşti pentru a accepta un student.

Mircea Dinescu susţine că Andreicuţ nu a fost un turnător „activ”, ci un caz atipic, conjunctural.

„Nu a fost ceea ce se cheama un turnător. E un caz cum nu am mai întâlnit în rândul preoţimii care a colaborat cu Securitatea. Un caz atipic. Marea majoritate nu numai că semnau angajamente, dar încercau să facă o carieră în Securitate, pentru că aşa se puteau promova”, a afirmat Dinescu.

Andrei Andreicuţ, a fost ales, vineri, în funcţia de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, rămasă vacantă după moartea IPS Bartolomeu.

Ultima oră
20:28 - Beatrice Mahler: Secția de Terapie Intensivă de la Institutul Marius Nasta e plină de câteva săptămâni. Presiunea și dificultatea cazurilor cresc de la o zi la alta (VIDEO)
20:11 - Lista orașelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19. Unde este obligatoriu certificatul verde
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile