Doar 6 persoane au fost selectate pentru cele 15 posturi de procuror european delegat în România

Doar 6 persoane au fost selectate pentru cele 15 posturi de procuror european delegat în România
Foto: Ministerul Justiției / Facebook

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că au fost selectaţi şase candidaţi din 14 intervievați pentru funcţia de procuror european delegat în România. Este vorba despre Dana-Manuela Ana, Dana-Cristina Bunea, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina, Florin Bogdan Munteanu şi Jean-Nicolae Uncheşelu. Asta deși România are alocate 15 posturi. La începutul lunii, ministrul Justiției, Stelian Ion, anunța că doar 16 persoane și-au depus candidatura.

Doar șase candidați admiși pentru 15 posturi de procuror european delegat

Comisia specială de la Ministerul Justiției a selectat șase candidați din 14 intervievați pentru ocuparea posturilor de procuror european delegat în România. 16 și-au depus candidatura, în contextul în care România are alocate 15 astfel de posturi și trebuie să propună și cinci rezerve.

Candidații admiși pentru funcţia de procuror european delegat în România:

  • Dana Dana-Manuela ANA (Direcția Națională Anticorupție)
  • Dana-Cristina BUNEA (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție)
  • Camelia-Elena GRECU (Direcția Națională Anticorupție)
  • Constantin IRINA (Direcția Națională Anticorupție)
  • Florin Bogdan MUNTEANU (Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași)
  • Jean-Nicolae UNCHEȘELU (Direcția Națională Anticorupție)

Din Comisia de selecție au făcut parte: Stelian Ion, ministrul Justiției, Bogdan Mateescu, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anca Jurma, procuror de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Gheorghe Bocșan, procuror la Parchetul General (PICCJ).

Această procedură e o premieră în Uniunea Europeană.

Procurorii europeni delegați vor acționa în numele Parchetului European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraude, spălare de bani, deturnarea de fonduri, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

Președintele CSM se disociază de procedura prin care au fost admiși cei șase candidați

Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, pentru SpotMedia, că a participat la această procedură pentru a nu o periclita, dar, în opinia sa, selecția trebuia făcută de o comisie formată din procurori. Mateescu a mai precizat că a fost în minoritate în cazul a doi candidați ce au fost selectați de comisie.

„Am participat în procedura de selecție a procurorilor europeni delegați, potrivit OUG 8/2018, care prevede anume participarea președintelui CSM.

Deși cred în continuare că selecția trebuia făcută de către o comisie formată din procurori, potrivit principiului separării carierelor, iar președintele CSM are calitatea de judecător, am participat pentru a nu periclita procedura.

Însă țin să subliniez că selecția nu a fost realizată prin votul unanim al membrilor, eu rămânând în minoritate cu privire la doi candidați selectați în majoritate de către comisie”, a declarat judecătorul Bogdan Mateescu, pentru SpotMedia.

Sursa citată precizează că procurorii la care a făcut referire Mateescu sunt Irina Constantin și Jean-Nicolae Uncheșelu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari