Zeci de documente secrete de stat au fost furate: Dosarele Roșia Montană și Sterling au dispărut din sediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale

Zeci de documente secrete de stat au fost furate: Dosarele Roșia Montană și Sterling au dispărut din sediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale
Foto: Pixabay

Publicaţia Newsweek scoate iveală detalii incredibile despre unele din cele mai importante contracte încheiate de statul român. Zeci de documente secrete de stat din sediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale au fost furate.

Acesta conţin date despre resurse strategice de miliarde de euro au fost cedate unor companii deținute de personaje controversate conectate la lideri politici în sălbaticii ani ’90 ai României și chiar și după anii 2000.

Printre documentele dispărute se numără cele despre dosarul licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană, dar și din cel al al unor zăcăminte de hidrocarburi din Marea Neagră.

Conform Newsweek, aceste documente au dispărut din sediul Agenției Naționale de Resurse Minerale încă din 2015.

Această dispariţiei ar împiedica complet efectuarea unei cercetări penale în cazul în care vor exista plângeri privind felul în care s-au încheiat sau derulat contractele.

Cel mai elocvent caz în care documentele s-au pierdut şi astfel nu au putut fi studiate actele într-o notă penală este dosarul „Bechtel”. Mai exact este vorba despre câteva cioturi de autostradă construite cu chiu cu vai în zece ani, după o încredințare directă în mandatul lui Adrian Năstase, totul sfârșindu-se cu despăgubiri plătite de statul român și, într-un final rușinos, cu dispariția contractului original. Ancheta penală s-a clasat pentru că nu a putut fi găsit contractul.