Dosarul Colectiv, prima decizie: Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare. Patronii clubului, 11 ani și 8 luni / Proprietara firmei de artificii – 12 ani și 8 luni / Angajații ISU care au mers în control – 9 ani și 2 luni

Dosarul Colectiv, prima decizie: Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare. Patronii clubului, 11 ani și 8 luni / Proprietara firmei de artificii - 12 ani și 8 luni / Angajații ISU care au mers în control - 9 ani și 2 luni
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul București a pronunțat luni prima decizie pe dosarul Colectiv! Astfel, fostul primar de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare. Cei trei patroni ai clubului bucureștean,în care a avut loc tragedia din 30 octombrie 2015,Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Micuau fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni.

Cât privește, cele trei funcționare din primărie care erau inculpate în dosar, două dintre acestea au primit 7 ani, în timp ce a treia (Iofciu Aurelia)a fost condamnată la 8 ani de închisoare.

Daniela Niță, care deținea firma de artificii, a primit 12 ani și 8 luni de închisoare. Aceasta a fost acuzată inclusiv de distrugere de probe. Fratele proprietarea firmei a primit 3 ani și 10 luni de închisoare tot pentru participare la distrugere de probe.

Angajații firmei de artificii care au mers în club pentru a le monta au primit 9 ani și 8 luni – Viorel Zaharia, 10 de închisoare – Moise Marian.

Antonina Radu, angajată la ISU și fostul pompier care a mers în clubul Colectiv în control, a primit 9 ani și 2 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Aceeși pedeapsă a primit-oși George Matei, al doilea angajat ISU din dosar.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Rudele victimelor din Colectiv au primit, în urma deciziei, daune morale și materiale de câteva zecide milioane de euro. Daunele morale și materiale vor fi plătite de cei 13 inculpați, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență

De asemenea, judecătorul a decis o amendăpenală pentru firma Colectiv de 2,35 milioane lei, câtși pentru firma care s-a ocupat de focul de artificii.

Minuta cu decizia Colectiv:

 • condamna pe inculpatulPopescu Cristian Victor Piedonela pedeapsa cea mai grea de8 ani si 6 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.
 • condamna pe inculpataIofciu Aurelia lapedeapsa cea mai grea de8 ani inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.
 • condamna pe inculpataGanea Luminiţa Larisa la pedeapsa de7 ani inchisoare şipedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei.
 • condamna pe inculpataMoţoc Sandra Ramonala pedeapsa de3 ani inchisoare sipedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.
 • condamna pe inculpatulAnastasescu George Alin la11 ani si 8 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatulMincu Costin lapedeapsa cea mai grea de11 ani si 8 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatulGancea Paul-Cătălinla pedeapsa cea mai grea de11 ani si 8 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpataNiţă Daniela Ioana lapedeapsa cea mai grea de12 ani si 8 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatulZAHARIA VIOREL la pedeapsacea mai grea de9 ani si 8 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatulMoise Marianla pedeapsacea mai grea de10 ani inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.
 • condamna pe inculpatulNiţă Cristian Mihaila o pedeapsă de3 ani si 6 luni închisoareşi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.
 • condamna pe inculpataS.C. COLECTIV CLUB S.R.L.la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum siinterzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.
 • condamna pe inculpataS.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum siinterzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.Mentine masurile asiguratorii
 • condamna pe inculpatacăpitanRadu Antoninalapedeapsa cea mai grea de9 ani si 2 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.
 • condamna pe inculpatulcăpitan (r) Matei George-Petricala pedeapsa cea mai grea de9 ani si 2 luni inchisoare, precum si5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.