Dosar de politician: Afacerea regiei de termoficare, ultimul tun marca Oprescu (VIDEO)

Dosar de politician: Afacerea regiei de termoficare, ultimul tun marca Oprescu (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre cum intenționează Guvernul să acopere o țeapă de 700 de milioane de euro făcută în mandatul lui Sorin Oprescu.

Înainte să fie arestat, primarul Oprescu se pregătea să dea un tun de proporții și anume preluarea companiei de stat ELCEN – Electrocentrale București în subordinea Primăriei Generale.
ELCEN este o companie care produce energie electrică și, mai important, asigură încălzirea și apa caldă a bucureștenilor. În context, este bine de știut că, în aproape toate orașele mari din țară, asigurarea încălzirii populației pe timpul iernii este o mare problemă, toate centralele de termoficare sunt fie învechite, fie în faliment.

De fapt, ce urmărea Sorin Oprescu: Regia de Termoficare a Bucureștiului- RADET – cea care distribuie agentul termic în casele bucureștenilor – este și ea în faliment, având datorii de circa 700 de milioane de euro tocmai către compania de stat ELCEN Electrocentrale București. ELCEN produce agentul termic pe care îl vinde către RADET, care RADET apoi îl factureaza către bucureșteni.

Între anii 2009 și 2015, cât timp Sorin Oprescu a fost primar, regia RADET a refuzat să-și plăteascl datoriile către ELCEN, până s-a ajuns la această sumă uriașă de 700 de milioane de euro. În ciuda datoriilor, compania de stat a furnizat în continuare app caldă și căldură pentru a nu-i lăsa pe bucureșteni să înghețe în case iarna. Deși Oprescu este unul dintre vinovații dezastrului de la RADET, acesta a primit acceptul premierului Victor Ponta pentru ca regia să înghită ELCEN și, prin această fuziune, să acopere în mod ticălos gaura de 700 de milioane de euro. Nicăieri în lume o companie care are datorii către altă companie nu poate să o înghită, nu este nici logic și nici normal. Totuși, guvernul Ponta a decis că societatea de stat ELCEN, o societatea profitabilă de altfel, să fie dată practic pe mâna lui Oprescu, numai ca acesta să-și poată ascunde incompetența și datoriile făcute de regia RADET.

În mod evident, datoria uriașă a RADET-ului a fost făcută și prin hoția generalizată de la această regie patronată de Primăria Bucureștiului și indirect de Sorin Oprescu. Operațiunea de ștergere a datoriilor (prin fuziunea RADET- ELCEN) merită investigată de procurori pentru că a fost pusă la cale în 2013 printr-un memorandum semnat de Victor Ponta personal.

Fuziunea dintre ELCEN și RADET preciza în clar anularea datoriilor și penalităților de 700 de milioane de euro. La ordinul politic al PSD, ministrul de atunci al Energiei, Răzvan Nicolescu, decide ca societatea ELCEN să fie divizată în trei societăți distincte. Apoi, urma ca o bucată din ELCEN să fie preluată de RADET, regia falimentară patronată de Sorin Oprescu. În paralel, primarul Bucureștiului, Oprescu, deși nu avea nicio calitate, îi trimite o scrisoare ministrului Nicolescu, în care îi solicita să schimbe conducerea ELCEN și să-l numească pe un anume Marcel Nicolaescu, un protejat de-al său, fost viceprimar al Capitalei, în funcția de director general al ELCEN. Asta pentru ca toate documentele fuziunii să fie semnate fără probleme.

Pe când Oprescu jubila că a rezolvat tunul de 700 de milioane de euro de la RADET, Curtea Constituționala decidea că Memorandumul lui Ponta de fuziune între RADET și ELCEN este nelegal. Totuși, în martie acest an, Oprescu reușește să-l impuna pe Marcel Nicolaescu ca director al ELCEN. Acest Nicolaescu nu intenționează să recupereze datoria de 700 de milioane de la regia RADET, regia pe care o supraveghea de altfel când era viceprimarul lui Oprescu.

Astfel, există mari șanse ca, la iarnă, bucureștenii branșați la sistemul de încălzire centralizat să rămână fără căldură în apartamente. Asta pentru că atât regia RADET cât și compania ELCEN sunt practic în faliment tehnic. Compania ELCEN nu mai poate cumpăra păcură și gaze pentru a produce energie termică, iar, fără energie, RADET nu mai are ce să livreze în caloriferele bucureștenilor.

Dosar de politician: Afacerea regiei de termoficare, ultimul tun marca Oprescu