Dosarul "Gala Bute": Udrea îşi susţine nevinovăţia. Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Botoroagă vor judecată prin procedură simplificată

Dosarul "Gala Bute": Udrea îşi susţine nevinovăţia. Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Botoroagă vor judecată prin procedură simplificată
Foto: B1 TV

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a anunţat că îşi susţine nevinovăţia în faţa judecătorilor instanţei supreme în dosarul Gala Bute şi spune că nu va merge pe procedura simplificată. La fel şi fostul şef al Federaţiei de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu dar şi fostul ministru Ion Ariton, informează B1 TV.

Pe de altă parte fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii – Ana Maria Topoliceanu, fostul secretar general al ministerul – Gheorghe Nastasia, fostul consilier al Elenei Udrea – Ştefan Lungu, dar şi Marius Botoroagă au ales să meargă pe procedura simplificată, recunoscând acuzațiile care li se aduc.

„Nu am cum să merg pe proces simplificat. În acest caz, despre care de azi pot să vorbesc liniştită, este vorba de trei foşti colaboratori ajunşi în situaţia în care au fost prinşi că au luat bani şi au sfârşit, mai repede sau mai greu, răspunzând că au luat. În felul acesta, oricine este prins că greşeşte sau că ia o şpagă, dar spune că i-a dat şefului, are avantajul să rămână în libertate şi beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului penal. Deci eu nu am cum să merg pe proces simplificat”, a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

„Eu am fost 72 de zile în arest pentru că nişte oameni prinşi că au luat bani au spus: «Domne, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea». Cred că trebuie să stea în proces pentru a demonstra cum mi-au dat ei mie bani”, a precizat Udrea.

Ștefan Lungu a admis că l-a ajutat pe omul de afaceri Adrian Gărdean, cel care este acuzat că a dat mită 10% din toate contractele pe care le avea cu Ministerul Dezvoltării.

”În momentul de faţă sunt dădacă. Recunosc acuzaţiile aduse. Aşa cum sunt menţionate şi doresc procedură simplificată. Îmi menţin declaraţiile pe care le am dat.Aşa cum am arătat şi în confruntările cu Nastasia şi Udrea, de atunci am vrut să scap de această umbră. Am activiat în domeniul guvernamnetal o perioadă, nu ştiu ce a fost în capul meu. Am vrut să ajut un prieten care mi a spus o poveste emoţionantă. Mă refer la Adrian Gărdean. Am făcut o parte prostie”, a fost Ștefan Lungu în fața instanței.

Acesta le-a mai spus magistraţilor cum i-a înmânat bani lui Gheorghe Nastasia.  

„O parte din banii încasaţi de la S.C Termogaz a rămas pentru a fi achitate taxele şi impozitele aferente având în veder că au fost operaţiuni reale. Restul banilor i-am înmânat lui Gheroghe Nastasia în numerarar în două sau trei tranşe. (S-a ales această modalitate) întrucât banii alocaţi către Ministerul Turismului nu erau suficienţi pentru finanţrea tuturor contractelor, percepţia era că trebuie oferit un comision pentru ca sumele să fie deblocate de către minister şi practic suma încasată în fapt de societatea mea uzând cele două posturi de transformare a reprezentat comisionul respectiv”, a spus Lungu.

”Am vorbit cu domnul Nastasia. El a fost cel care a spus că plăţile trebuie să se întoarcă la ministersub forma unui comision. Nu a pretins niciodată că acel comision este doar pentru el”, a mai declarat Ştefan Lungu în faţa magistraţilor Curţii Supreme.

Cei care şi au recunoscut acuzaţiile ar putea beneficia de o micşorare a pedepsei.

#DIRECT_ONE_cktqdh#

Tags:
Ultima oră
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)