Dosarul Mineriadei, la Tribunal: Băsescu a țipat în 2009 la Kovesi pentru că l-a închis. Cum explică acum fostul președinte gestul (VIDEO)

Dosarul Mineriadei, la Tribunal: Băsescu a țipat în 2009 la Kovesi pentru că l-a închis. Cum explică acum fostul președinte gestul (VIDEO)

După 27 de ani cât a stat în lucru și pierdut prin sertarele parchetului, dosarului Mineriadei a ajuns în sfârșit în faza de judecată. Tribunalul București a judecat joi unul din primele termene, dar fără prezența niciunuia dintre inculpați.

În acest context reamintim un episod din 2009 când Traian Băsescu a țipat la Kovesi, pe atunci procuror general, pentru că dosarele Mineriadei și Revoluției au fost închise.â

„Ce se întâmplă cu aceste dosare care s-au plimbat de la domnul general Voinea, înțeleg că s-a pensionat, a vrut, nu a mai vrut să lucreze, dar bat o speranță că se va continua ancheta și se va ajunge la un sfârșit” , a început Traian Băsescu.

„Domnule președinte depinde ce înțelegi prin speranță. Deci am spus că vom soluționa cu celeritate pentru că 18 ani nu am avut soluții. Eu nu pot să vă promit o soluție și nici nu pot să îndrept ceea ce 18 ani nu s-a făcut”, i-a răspuns Kovesi.

„Doamna procuror general cred că ați înțeles foarte bine ce v-am spus și am o rugăminte: nu mă confundați cu un ziarist căreia îi faceți o declarație Vorbiți cu șeful statului care vă spune așa: au murit 1600 de oameni la Revoluție, iar voi închideți dosarul, aveți soluție sau nu? Au murit oamenii la mineriada din 13-15 (nr. iunie 1990)! Ce vreți să spuneți? Că vă impun o soluție? Vă impune realitatea să spuneți dacă s-au împușcat singuri oamenii ăia sau au fost împușcați de cineva!”, a replicat, foarte nervos, fostul președinte.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Într-o intervenție telefonică pentru B1TV, Traian Băsescu a explicat episodul petrecut în timpul mandatului său.

„La un moment dat în justificarea închiderii dosarului era scris că în baza MApN au murit numai 31 de persoane și niciun vinovat pentru 1600 de împușcați la Revoluție. Propunerea de închidere m-a revoltat! Asta e explicatia gestului.

E foarte greu pentru un procuror general civil să treacă peste punctul de vedere al secției militare a Parchetului General. Nu o scuz pe Kovesi, era procuror general și trebuia să îmi propună destituirea șefului secției militare dacă a văzut închidere în situație de genocid.

Parchetele militare chiar dacă par a fi integrate în Parchetul General sunt cam stat în stat”, a comentat Traian Băsescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.