Două cazuri de infecţie cu virusul West Nile, în România. Unde au fost înregistrate

Două cazuri de infecţie cu virusul West Nile, în România. Unde au fost înregistrate
Foto: Syed Ali (Unsplash.com)

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că joi, 01 august, au fost confirmate două cazuri de infectare cu virusul West Nile.

Unde au fost înregistrate

Cele două cazuri au fost raportate la o persoană din categoria de vârstă 60 – 69 de ani şi la o persoană de 80 de ani, scrie Agerpres.

Persoanele infectate sunt din Bucureşti şi judeţul Mureş.

Cum ne ferim de West Nile

Neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, face parte dintre bolile a căror apariție este favorizată de temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică

Recomandările INSP:

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Rafila, despre cazurile de infectare cu virusul West Nile în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cazurile de infectare cu virusul West Nile din țara noastră. Acesta a declarat că în România nu este o situație atât de gravă, însă ar trebui luate măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari care transmit acest virus.

„Infecția produsă de acest virus West Nile apare sezonier, în fiecare an, în sezonul cald, când populația de țânțari este foarte numeroasă și infecția se transmite prin intermediul acestor țânțari. Deocamdată nu sunt probleme deosebite pentru că nu avem decât un singur caz confirmat în acest an, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea cazuri noi. Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil la sfârșitul lunii august, iar combaterea sau reducerea riscurilor produse de această infecție, care la unele persoane este foarte ușoară, la altele poate să fie fatală, nu foarte multe, dar, totuși, mai ales la persoane cu diverse comorbidități, pot face infecții grave.

Autoritățile locale trebuie să ia măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari. Vă spun cazul particular al Bucureștiului. E foarte important să existe o corelare între Primăria Generală și primăriile din județul Ilfov, pentru că această acțiune de combatere a țânțarilor trebuie să se facă coordonat, pentru că, altfel, țânțari se mișcă din oraș în periferie. (…) Trebuie luate măsuri încât populația de țânțari să scadă.

În plus, și populația, mai ales în zonele rurale, poate să ia măsuri încât să combată rezistența unor reziduuri care acumulează lichide și unde se pot dezvolta țânțarii. Deci trebuie curățenie în gospodării și, bineînțeles, măsurile individuale de protecție”, a declarat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`