DSP Iași a sesizat autorităţile cu privire la zeci de cazuri de adeverinţe false de vaccinare

DSP Iași a sesizat autorităţile cu privire la zeci de cazuri de adeverinţe false de vaccinare
Foto: Pixabay

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, susține că mai mulți români care au venit din Marea Britanie au prezentat adeverințe de vaccinare ce prezintă elemente de falsificare. El a sesizat instituţiile abilitate pentru a ancheta aceste cazuri.

Directorul DSP Iași spune că există suspiciuni privind legalitatea documentelor care dovedesc fie că oamenii s-au vaccinat, fie că au trecut prin boală. Acestea arată ca și cum ar fi emise de National Health Service, dar sunt în format word și sunt editabile.

„Am chiar acum în față un astfel de document, care spune că persoana a fost bolnavă în data de 14 iunie. Dar documentul e complet editabil, pot să modific orice în el, să scriu ce nume vreau, sunt doar niște linkuri și sigla NHS-ului. Nu îmi vine să cred că cei de la NHS pot emite astfel de documente. Mai mult, sunt formate diferite, avem PDF-uri care arată într-un fel, alte PDF-uri care sunt diferite”, a spus Vasile Cepoi pentru Libertatea.

Astfel, DSP Iași a decis impunerea carantinei pentru cei care au documente ce ridică suspiciunea autorităților.

„Poliţiştii ieşeni, împreună cu cei de la Poliţia Transporturi, poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai DSP Iaşi au efectuat acţiuni pentru identificarea persoanelor care deţin şi utilizează astfel de documente susceptibile a fi false, iar acţiunile continuă şi în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al IPJ Iași.