Echinocțiul 2022: tradiții și obiceiuri. Ziua în care strămoșii înțelegeau cum va fi iarna

Echinocțiul 2022: tradiții și obiceiuri. Ziua în care strămoșii înțelegeau cum va fi iarna
Foto: pixabay.

La sfârșitul lunii septembrie, în fiecare an vine o zi care are o semnificație simbolică specială – echinocțiul de toamnă, când atât ziua, cât și noaptea durează aceleași 12 ore. În domeniul astronomiei, aceasta înseamnă că centrul Soarelui trece prin ecuatorul ceresc, dar în cultura multor popoare, multe credințe și obiceiuri sunt asociate cu această dată. În 2022, echinocțiul cade pe 23 septembrie.

Ce înseamnă echinocțiul

Echinocțiul în sine este pur astronomic. Soarele se deplasează din emisfera nordică în sud și noaptea devine mai lungă cu fiecare zi. În plus, în momentul echinocțiului, linia de împărțire a luminii a planetei în părți iluminate și neluminate de Soare, cunoscută de astronomi drept terminator, devine perpendiculară pe ecuatorul Pământului. Acest lucru nu poate fi văzut de pe Pământ. În 2022, ora exactă a echinocțiului de toamnă este 04:03, ora Moscovei, pe 23 septembrie.

În multe țări și culturi, ziua echinocțiului era venerată ca o sărbătoare cu un înțeles sacru. În special, acest eveniment a fost remarcat și de români, care au adoptat multe tradiții. Chiar și știind despre debutul iminent al unei nopți lungi, strămoșii noștri au onorat soarele și i-au cerut să alunge întunericul.

Strămoșii organizau petreceri

Echinocțiul a fost asociat și cu venerarea morților. În semn de respect față de strămoși,  oamenii organizau petreceri. În aceasta zi se consumau mai mult lapte, unt, brânză de vaci, fructe de pădure, plăcinte cu varză. Preparatele din carne și pește fiind interzise. Oamenii  aprindeau focuri în case.

Strămoșii făceau baie pentru a curăța trupul și sufletul și, de asemenea, făceau amulete ca să se protejeze de spiritele rele.

Femeile necăsătorite credeau că în ziua echinocțiului își pot găsi un logodnic, tinerii jucau hore. Fetele încercau să-și păstreze tinerețea și frumusețea spălând-se în apă de izvor. Oamenii spuneau că în săptămâna înainte și după echinocțiu, apa are o putere deosebită, care aduce sănătate și frumusețe.

Trecerea de la sezonul cald la cel rece

Deoarece echinocțiul a fost direct asociat cu trecerea de la sezonul cald la cel rece. Oamenii puteau să prezică vremea, bazându-se pe ceea ce  se întâmplă în ziua respectivă.

În funcție de numărul de fructe de pădure în ciorchini, strămoșii puteau să prezică cât de severe vor fi frigurile de iarnă. Abundența fructelor de pădure însemna ca iarna va fi nemiloasă. Ciclul altui copac, salcia, mărturisea și sosirea iminentă a iernii.

Legenda spune că dacă gâștele se adună în grupuri și se plimbă prin sate, merită să vă așteptați la o toamnă vântoasă și prelungită. Și, de asemenea, faptul că iarna nu va înlocui curând toamna este indicat și de pânza de păianjen care se găsește peste tot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:03 - Trăian Băsescu, lăsat fără microfon în Parlamentul European în timp ce enumera lideri europeni care „s-au pus în slujba lui Vladimir Putin” (VIDEO)
21:58 - Un avion NATO specializat în misiuni de spionaj, strategice și tactice survolează în cerc teritoriul României
21:55 - Alina Petre nu și-a pierdut speranța în dragoste. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu vrea să se căsătorească din nou: „Voi face pasul când va veni momentul”
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Thriller real la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins în apropierea școlii. Criminalul a fost prins și…declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală