Elena Mateescu, pe B1 TV: „Valul de căldură se va intensifica” / Cum va fi vremea pe litoral și în restul țării, potrivit directoarei ANM (VIDEO)

Elena Mateescu, pe B1 TV: „Valul de căldură se va intensifica” / Cum va fi vremea pe litoral și în restul țării, potrivit directoarei ANM (VIDEO)
foto: captură B1 TV

Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că valul de căldură se va intensifica în comparație cu situațiile înregistrate marți și miercuri. La „Actualitatea” cu Tudor Mușat, ea a mai spus că vineri este posibil să consemnăm și pe litoral 29-30 de grade Celsius, cu ceva reprize de ploaie specifice sezonului, dar „nu la cotele pe care le-am avut”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Elena Mateescu (ANM), precizări despre starea vremii. Ce ne așteaptăîn zilele următoare pe litoral și în restul țării

„Pentru zilele de mâine și poimâine va fi valabilă o avertizare meteorologică de cod roșu pentru șapte județe din partea de vest a țării, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Mureș, 11 județe cod portocaliu din partea de sud-vest, centru, precum și în Oltenia, deci cea mai mare parte, și pentru restul țării, practic jumătatea estică, vorbim de un cod galben. Pentru că valul de căldură se va intensifica comparativ cu ceea ce s-a întâmplat ieri și pe parcursul zilei de azi, și vorbim de posibilitatea consemnării unor valori de temperaturi maxime între 39, până la 40, izolat 41 de grade, iar în nord-vest 35, 38 de grade Celsius, asociate și cu valori pe parcursul nopților care nu vor coborî sub 20, 24 de grade, ceea ce înseamnă nopți tropicale”, a declarat directorul ANM, miercuri, pe B1 TV.

Elena Mateescu spune că vor exista în continuare și fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.

„În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică destul de accentuată, în condițiile în care regimul de temperaturi este unul foarte ridicat, gradul de umezeală în aer este unul foarte mare. Au fost emise și pe parcursul zilei de azi un număr însemnat de avertizări meteorologice de Cod portocaliu și roșu, 47 în total din care 13 de Cod roșu, pentru zone unde instabilitatea atmosferică a fost deosebit de accentuată. Am înregistrat pe frecvențe scurte de timp, în mai puțin de o oră, valori de precipitații de 60-70 de l/mp, am avut vijelii și grindină”, a adăugat ea.

Întrebată dacă sunt perspective bune pentru cei care merg pe litoral, directoarea ANM a precizat: „Din punct de vedere al regimului de temperaturi, da, și pe zona litoralului vom consemna valori de temperaturi în creștere, astfel încât vineri este posibil și în zona litoralului să consemnăm 29-30 de grade Celsius, dar cu ceva reprize de ploaie specifice sezonului în care ne aflăm, nu la cotele pe care le-am avut, în condițiile în care în partea de sud-est, est a țării, vorbim aici de Dobrogea, de Moldova și Muntenia, zonele care au fost cele mai afectate din punct de vedere al efectelor ciclonului poziționat deasupra Mării Negre și blocat pe o perioadă destul de lungă de timp, și care a adus, de pildă, pentru zona Dobrogei o cantitate medie pentru luna iunie până în prezent de 2,5 ori mai mare decât ar fi normal”.

Ultima oră
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”