Elevii cer pregătirea școlilor pentru valul 5 COVID: Încă o vacanţă forţată va asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească

Elevii cer pregătirea școlilor pentru valul 5 COVID: Încă o vacanţă forţată va asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanții elevilor cer Guvernului să ia rapid măsuri pentru desfăşurarea cursurilor în bune condiții în valul 5 al pandemiei de coronavirus. Ei atrag atenția că încă o vacanță forțată sau o perioadă lungă de școală online „vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească”.

Mesajul elevilor pentru politicieni, în pragul valului 5 COVID

„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme.

Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească”, a declarat Silviu Morcan preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat.

Propunerile elevilor pentru desfășurarea cursurilor în siguranță

Consiliul cere ca testarea pe bază de salivă să fie obligatorie pentru toţi elevii şi personal din învăţământ. Testarea trebuie să se facă în școli, de două ori pe săptămână. De asemenea, testele trebuie să fie ambalate individual, nu la grămadă ca până acum.

În plus, elevii şi profesorii ar trebui să aibă posibilitatea de a se testa gratuit, în weekend, cu teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul Direcțiilor de Sănătăte Publică.

Elevii mai cer adoptarea unui algoritm în baza căruia să se decidă scenariul de funcţionare a școlilor. Acesta trebuie să includă indicatori precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară.

Consiliul Elevilor mai solicită dotarea şcolilor cu materialele sanitare și impunerea unei proceduri privind dezinfectarea după fiecare schimb de clase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”
21:55 - Senatul SUA a aprobat 40 de miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina. Joe Biden a salutat votul legiuitorilor americani / Reacția Kievului: „Ne îndreptăm către victorie strategic și cu încredere”