EMA a aprobat primul vaccin anti-COVID-19 pentru copii de 5-11 ani. Primele doze pediatrice vor fi livrate în decembrie, spune BioNTech

EMA a aprobat primul vaccin anti-COVID-19 pentru copii de 5-11 ani. Primele doze pediatrice vor fi livrate în decembrie, spune BioNTech
Foto: Hepta.ro / DPA Images / BRENDON THORNE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) aprobat, joi, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech în cazul copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Serul primise încă din luna mai undă verde pentru a fi administrat la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

EMA a aprobat vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech pentru copii de 5-11 ani

Potrivit EMA, copiii din această grupă de vârstă vor putea fi vaccinați cu două doze a câte 10 micrograme, administrate la trei săptămâni distanță. Spre comparație, dozele destinate adulților sunt prevăzute într-o cantitate de 30 de micrograme.

Decizia organismului european de reglementare a medicamentelor vine în contextul în care Europa este din nou epicentrul pandemiei de COVID-19.

Vaccinarea copiilor și a tinerilor, care pot transmite fără să vrea COVID-19 la alte persoane, este considerată un pas crucial în lupta cu pandemia, spune Reuters preluată de Today. În Germania și în Țările de Jos, la ora actuală majoritatea infectărilor sunt depistate la copii.

Pfizer și BioNTech susțin că vaccinul lor anti-COVID-19, intitulat Comirnaty, a arătat o eficacitate de 90,7% în studiul clinic pe copii din grupa de vârstă 5-11 ani.

„Beneficiile Comirnaty la copii cu vârste de la 5 la 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care sporesc riscul de COVID-19 sever”, spune EMA.

Deși aprobarea finală revine Comisiei Europene, în general Executivul comunitar urmează recomandările EMA. De altfel, o sursă europeană a spus pentru Reuters că o decizie în acest sens va fi luată cel mai probabil vineri.

„Este clar că vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur și eficient la copii mici și le poate oferi protecție suplimentară”, a scris Stella Kyriakides, comisarul european al sănătății, pe Twitter.

Statele membre vor putea începe vaccinarea copiilor abia luna viitoare. Potrivit BioNTech, primele doze pediatrice – reduse, așadar, la o treime din cele oferite adulților – ar putea fi livrate abia pe 20 decembrie.

Ministerul polonez al sănătății a confirmat deja că va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani în luna decembrie.

UE se alătură astfel unui număr tot mai mare de țări care au dat undă verde pentru vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Pași similari au făcut SUA, Canada, Israel, China și Arabia Saudită.

În UE vor fi eligibili pentru vaccinare 10 milioane de copii din această categorie de vârstă.

Ultima oră
15:31 - Prefectul Capitalei, pe B1 TV, despre regimul de restricții. Alexandra Văcaru: Așteptăm să vedem dacă vor fi modificate printr-o nouă hotărâre de Guvern (VIDEO)
15:19 - Adela Popescu nu mai poate de dorul lui Radu Vâlcan. Cu ce se ocupă vedeta atunci când soțul ei petrece timpul cu „ispitele” în Thailanda
15:11 - Beatrice Mahler: Vaccinarea obligatorie, o măsură care trebuie decisă la nivel politic. Eu, ca medic, susțin însă că tratamentul profilactic prin vaccinare este o soluție care salvează vieți (VIDEO)
14:59 - Horoscop pentru 2022. Ele sunt zodiile care se vor îndrăgosti în acest an. Cine va avea noroc în plan financiar
14:44 - Cifre alarmante: SUA poluează de două ori mai mult cu deșeuri plastice decât China și UE la un loc
14:43 - Un medic din Bihor, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită de 334 de ori, într-un dosar privind certificatele de invaliditate
14:26 - Cât te costă să fii Kevin. Casa din „Home Alone” poate fi închiriată pentru o noapte
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”