Energia întunecată, responsabilă de expansiunea Universului?

Energia întunecată, responsabilă de expansiunea Universului?

Energia întunecată este forţa responsabilă de expansiunea tot mai rapidă a Universului, potrivit unui studiu citat de Daily Mail care durat cinci ani și a urmărit evoluția a peste 200.000 de galaxii.

Studiul oferă noi informații despre teoria privind modul în care funcționează energia întunecată, o forță uniformă care domină Universul, chiar mai mult decât gravitația, influențându-i expansiunea rapidă.

Descoperirile au reieșit după ce a fost măsurată distanța dintre galaxii în diferite momente. Folosind telescopul din Australia, un grup de 26 de astronomi a contribuit la realizarea cartografierii galaxiilor din Univers.

Studiul a avut drept scop măsurarea proprietăților energiei întunecate, o noțiune care apare pentru prima dată la Albert Einstein, în teoria relativității.

„Acţiunea energiei întunecate este ca şi când ai arunca o minge în aer, iar ea ar căpăta o viteză tot mai mare pe măsură ce se îndreaptă spre cer”, a spus cercetătorul Chris Blake de la Universitatea Tehnologică Swinburne din Melbourne, care susţine că acestă teorie sfidează legile gravitaţiei, atunci când acţionează pe distanţe mari.

„Rezultatele studiului indică faptul că energia întunecată este o constantă cosmologică, după cum susţinea Einstein. Dacă gravitaţia ar fi de vină, atunci nu am vedea aceste efecte constante ale energiei întunecate de-a lungul timpului”, a explicat Blake.

Potrivit ultimelor calcule, Universul ar fi constituit în proporţie de 74% din energie întunecată, în timp ce materia întunecată ar ocupa doar 22% din cosmos, iar 4%  ar fi constituit de planete, stele şi galaxii.